DŽABA I STRANCI Propali pregovori oko izborne reforme

Michael Murphy Sarajevo
Dnevni avaz

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković nakon održanih pregovora u Sarajevu objasnio je svoj stav i mišljenje o smanjenju Doma naroda Federacije BiH.

Naime, on je naveo da on nije protiv reduciranja tog doma, već da ga ne treba prilagođavati Vijeću naroda RS.

"Proces treba ići obrnuto. O tome javnom govorim svaki dan i ježim se od pomisli da netko zagovara da to svedemo na Vijeće naroda RS koje u tom slučaju svi zajedno legitimiramo i priznajemo kao jedan dobar proces", rekao je Konaković.

Bakir Izetbegović je bez izjave za medije napustio sastanak, dok je Dragan Čović kazao da mu je žao zbog ishoda pregovora jer je time 'najviše izgubila BiH'.

Dragan Čović, lider HDZ-a, nakon sastanka o izbornim reformama, rekao je da su jučer imali završen posao, ali da se nije došlo do rješenja. 

"Nakon već devet mjeseci pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti ova rješenja oko Izbornog zakona i ograničenja izmjena Ustava i jednim dijelom smo to uspjeli. Jučer smo imali završen posao, onda se problematiziralo s jedne strane, strane SDA, na način da je išlo s nekim dodacima onoga što smo do sada stavili kao standard.

Žao mi je što je najviše izgubila BiH ovim. Mislim da je u startu bio jasan isti cilj, ako se ništa ne dogovori, da ostanemo u statusu quo i to je posljednjih devet mjeseci samo SDA radila. To sam ja više puta kazao i kroz ove pregovore i u Sarajevu i u Neumu, pa i danas ovdje. 

S te strane ja to doživljavam brutalnim udarom na BiH i za vid aktualne političke situacije u BiH, ali i jednako tako i kad gledamo naše okruženje i šta nas i čeka u vremenu ispred nas, ali mi moramo nastaviti dalje, nema druge", rekao je Čović, prenosi 'Dnevni avaz'.  

Kazao je da je dogovoreno kako riješiti pitanje Federacije.

"Bez bilo kakvih mogućnosti da netko zaustavlja taj proces, kako definirati predsjednika Federacije da nitko nema mogućnosti blokirati taj proces, kako završiti imenovanja koja sada stoje, a jedno od njih je i Ustavnog suda BiH, ali i direktora policija, direktora televizije. Znači da otklonimo sve ono što se tiče imenovanja jer danas iz nekih političkih razloga je to stalo".

"Govorili smo da je bolje da nema dogovora nego da se sklopi loš dogovor", rekao je veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na konferenciji za medije nakon što je obznanjeno da su pregovori oko Izborne reforme propali.

"Oni moraju imati povjerenje da će njihovi glasovi biti bitni i da mogu živjeti svoje živote bez diskiriminacije. Nadali smo se da će bh. politički lideri na isti način to posmatrati, da će iskoritiiti priliku za povijesnu pobjedu za svoje građane. Imali smo komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su kazali da im je potrebno", rekao je Murphy. 

"Blokade predugo postoje u Federaciji. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u postizanje jednog razumnog kompromisa".

Nakon sastanka u zgradi izaslanstva EU medijima se obratio predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

"Ovo je loš dan za nas u Federaciji BiH, a velika radost za Milorada Dodika. Posljedice propalih pregovora će se, vjerojatno, osjetiti za 2, 4 ili 6 mjeseci, kada se budu održavali izbori, ali to ne znači da se netko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, već se radi o tome da će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada svakako velike".

"Izbori se trebaju održati, a hoće li HDZ i HNS iste bojkotirati ili opstruirati, treba pitati gospodina Čovića, a ja vjerujem da će izbora biti i da ih treba biti", zaključio je Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je danas da su pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva propali jer je je načelo do samog starta bilo da je ili dogovoreno sve ili da nije dogovoreno ništa.

"U nekim koracima od teme do teme, članka 4 i članka 5 Ustava BiH, modela za izbor članova Predsjedništva, stavovi su bili primaknuti, ali nisu dogovoreni u potpunosti", rekao je Cvitanović nakon završetka pregovora u zgradi izaslanstva EU u BiH, prenosi Fena.

Priča je, prema njegovim riječima, završila na Domu naroda.