FOTO  Državno odvjetništvo vrši politički pritisak na GI Narod odlučuje, umjesto da se bori protiv korupcijsko-političke hobotnice

priopćenje, narod odlučuje, Hrvatska

Članovi Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje ovih su dana zvani na policiju na ispitivanje povodom kaznene prijave Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, člana aktualne Vlade RH, izvijestila je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, na konferenciji za medije ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.


“Vrdoljak je u 10. mjesecu 2018., nakon što je objavljeno izvješće o provjeri potpisa sada već smijenjenog ministra Kuščevića, podnio DORH-u kaznenu prijavu ponavljajući Kuščevićeve optužbe te je GI optužio za krivotvorenje potpisa birača, odnosno potpisnika referendumske inicijative.

“Podsjećamo da je ovo već drugi put da su građani pozvani na obavijesne razgovore na policiju ili Državno odvjetništvo jer su pokrenuli referendumsko izjašnjavanje o promjeni izbornog sustava.

Prvi put se to odvijalo u 2014. u okviru GI Birajmo zastupnike imenom i prezimenom, kada je na vlasti bila vlada Zorana Milanovića”, istaknula je Kanački, dodavši da je GI Narod odlučuje potpise prikupljala u skladu sa zakonom, tako da su građani sami u potpisne knjige upisivali svoje osobne podatke (ime i prezime i OIB) i vlastoručno se potpisali.

“Umjesto da odbaci političku prijavu stranke na vlasti koja je sudjelovala u krađi referenduma – Državno odvjetništvo vrši pritisak na ugledne članove društva pozivajući ih na razgovore u policiju, troši javni novac i vrijeme – umjesto da se bavi istragom i progonom korupcijske hobotnice koja povezuje gospodarstvo, sudstvo i politiku”, poručila je Kanački.

priopćenje,narod odlučuje,Hrvatska


“Kaznena prijava koalicijskog partnera premijera Plenkovića je prema procesnom i materijalnom pravu već teoretski potpuno neutemeljena”, izjavio je odvjetnik Karlo Novosel, nadodavši da je instrumentaliziranje državne vlasti za pojedinačne interese protivno pravu i običajima Europske unije, kojom Hrvatska sada predsjeda.


“Da DORH radi svoj posao, ova je prijava trebala biti odbačena. Članovi Organizacijskog odbora kao niti bilo koji drugi sudionik GI Narod odlučuje nisu odgovorne osobe koje su dužne provjeravati istovjetnost i vjerodostojnost potpisa koji su prikupljeni u potpisnim knjigama koje su predane Hrvatskom saboru.

Ni GI Narod odlučuje ni bilo koja druga inicijativa građana ne može niti ima zakonsku obvezu kontrolirati osobe koje se potpisuju u potpisne knjige”, objasnio je Novosel.


Odvjetnik Novosel je podsjetio na činjenicu da su potpisne knjige iz zapečaćenih kutija međusobno premještane i nekoliko ih je nestalo na putu između Hrvatskog sabora i APIS-a.

GI Narod odlučuje je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, ali do danas nije primila nikakvu odluku ili obavijest Državnog odvjetništva RH.

GI Narod odlučuje je prikupila 405.342 valjana potpisa za prvo referendumsko pitanje i 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje - 10 posto više od potrebnog broja.

Ministarstvo uprave RH je u svojoj netransparentnoj provjeri diskvalificiralo 40.000 potpisa tvrdeći da nedostaje samo 0,88 potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje i nije dozvolilo ponovno prebrojavanje.

“Pozivanje naših članova na obavijesne razgovore, na temelju prijave stranke koja participira u izvršnoj vlasti tumačimo kao pritisak na GI Narod odlučuje da ne pokrene još jedno referendumsko izjašnjavanje u izbornoj godini i skrene pozornost na nepravedan izborni sustav i krađu referenduma od strane aktualne Vlade RH”, izjavila je Kanački, stoji priopćenju Građanske inicijative Narod odlučuje.