Država za čovjeka": Čistka u režiji "platformaša" - rodbina, kumovi, prijatelji...

platformaši, čistka, platformaši, vlast, platformaši, branitelji, revizija, nepotizam, Vlada Federacije, platformaši, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Nermin Nikšić, platforma, platformaši, vlast, BIH, država za čovjeka, platformaši, nepotizam, država za čovjeka, platformaši, zaduženja, javna poduzeća, platformaši, imenovanje, platformaši, Republika Srpska, pomoć, SDP BIH, vlast, platformaši, platformaši, platforma, sastanak, Federacija BIH, unitarna bih, platformaši, platformaši, vlast, BIH, HT MOSTAR, platformaši, smjene, sindikat, platformaši, prevara, platformaši, udar, Hrvati u BIH, SDP BIH, HDZ BiH, platformaši, federalna vlada, Federacija BIH, smjene, platformaši, platformaši, kadrovi, smjene, koalicija, proračun, platformaši, SDA BIH, SDP BIH, Zvonko Jurišić, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, platforma, platformaši, Bošnjaci, Hrvati u BIH, županije, HNŽ, ZHŽ, igre na sreću, Vlada FBiH, platformaši, platforma, BIH, FBIH, Vlada FBiH, MMF, no
... entitetu "Elektroprivrede" i "BH Telekoma" i postavljanje svojih kadrova, rodbine i prijatelja.
U političkom magazinu BHT-a "Crta", koji je emitiran 14. lipnja, detaljno je istraženo koga su od rodbine, kumova, prijatelja i partijskih poslušnika platformaši, za dva mjeseca vlasti u FBiH, postavili na čelo javnih poduzeća.

"Nezakonitim razrješenjima i imenovanjima Lagumdžija je putem svog poslušnika, federalnog premijera Nermina Nikšića, razriješio NO "Elektroprivrede BiH", te imenovao privremeni NO, koji je razriješio generalnog direktora i na njegovo mjesto predložio Lagumdžijinog asistenta na Ekonomskom fakultetu i poslovnog partnera Elvedina Grabovicu", navedeno je u "Crti", piše "Glas Srpske".

Lagumdžijin vječni asistent Kemal Kačapor postavljen je za člana privremenog NO "BH Telekoma", a predsjednik tog NO Lagumdžijin je kolega sa fakulteta Kadrija Hodžić.

Hirurg Haris Tanović, kome Lagumdžija duguje život, jer ga je 2005. godine žurno operirao zbog upale slijepog crijeva, imenovan je za člana privremenog UO Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, iako je još uvijek odbornik SDP-a u SO Stari Grad.

Drastičan je primjer smjene bivšeg generalnog direktora "Pretisa" Envera Alibegovića, koji je zasmetao SDA zbog ratnog ministra unutarnjih poslova RBiH Bakira Alispahića, aktuelnog predsjednika grupe za sigurnosnu politiku Savjeta SDA, koji je vlasnik najmanje jednog objekta u krugu "Pretisa".

Alibegovića je u direktorskoj fotelji zamijenio Hajrudin Pezo, financijski direktor Alispahićeve firme "AC Kvatro", koji je postavljen da bi Alispahić privatizovao još neki od objekata u krugu "Pretisa".

Zamjenik premijera FBiH Desnica Radivojević rekao je da su razlozi smjena "u funkciji pravilnog upravljanja" i da će biti "sprovedene kompletne promjene u svim javnim preduzećima".

"Nepotizam je samo priča", rekao je on.

Radivojević je svog sina zaposlio u Vladi FBiH. Bez nostrifikovanja diplome postao je nedavno savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića, koji ima čak deset savjetnika.

Zet Ivankovića Lijanovića Ivan Šakota "uhljebljen" je u fotelju predsjednika privremenog NO Razvojne banke FBiH.

U priči o nepotizmu platformaša je i Zvonimir Šušnjar, brat supruge lidera HSP-a Zvonka Jurišića, koji je Šunjara ugurao u privremeni NO Naftnih terminala Ploče.

"Mi imamo vladajuću većinu i logično je da postavljamo svoje ljude", kaže Jurišić upitan kako je postavio zeta u NO Naftinih terminala.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da on kao predsjednik stranke u trećem mandatu nije postavio nijednog svog prijatelja na bilo koju funkciju.

Izjavu za "Crtu" Lagumdžija je odbio dati, tvrdeći da sa smjenama i imenovanjima nema ništa i da za sve treba pitati premijera FBiH. Mladen Ivanković Lijanović takođe je odbio dati izjavu, a Nikšić je davanje izjave odgodio za "sljedeću emisiju".

Javna poduzeća i institucije u kojima su platformaši do danas smijenili stare i postavili svoje kadrove su "Elektroprivreda BiH", "BH Telekom", "BH Pošta", "HT Mostar" i Razvojna banka FBiH, prenosi "Glas Srpske". Tu su i Naftni terminali Ploče, "Ceste FBiH", "Ceste" DD Mostar, Federalni zavod za PIO, KCUS, Univerzitetska klinička bolnica Mostar, Federalni zavod osiguranja i reosiguranja, "Pretis" te Privredno društvo KTK Visoko.

Kadrovske promjene slijede i u "Lutriji BiH", Agenciji za bankarstvo FBiH, Federalnoj direkciji robnih rezervi, Zavodu za javno zdravstvo i Novinskoj agenciji FENA.