DRUGI POKUŠAJ Danas ponovno o Prijedlogu proračuna institucija BiH

DRUGI POKUŠAJ Danas ponovno o Prijedlogu proračuna institucija BiH
Pixsell

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici trebao razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Pijedlogu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Kako je rečeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, Kolegij nije postigao suglasnost o predloženom zakonu, te će se Dom o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Poslovnikom Zastupničkog doma je definirano da, ako Kolegij Doma ne uspije postići suglasnost, odluku donosi većina od ukupnog broja poslanika koji su prisutni i koji glasaju, uz uvjet da glasovi „protiv“ ne sadrže dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta.

Zastupnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici 9. sprnja, u prvom čitanju, razmatao Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, koji prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu, te je upućen Kolegiju na usvajanje.

Za predloženi zakon tada su glasala 22 zastupnika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana. Među onima koji su glasali protiv bili su i poslanici HDZ-a BiH i SNSD-a.

S obzirom na to da je postojala opća, ali ne i entitetska većina glasova zastupnika, predloženi zakon upućen je Kolegiju doma na usvajanje.

Iz istog razloga, na usaglašavanje Kolegiju tada je upućen i prijedlog zaključka poslanika: Aide Baručije, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta, kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Vijeću ministara BiH.

Poslanici bi na sjednici trebali razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o navedenom zaključku.