Dragan Čović: Od EU tražimo pomoć, a onda postavljamo uvjete

čović
čović
U intervjuu za Dnevni avaz Čović najavljuje prošireni sastanak SDA i HDZ-a u subotu, 12. rujna, u Mostaru te kaže da se formiranje stabilne parlamentarne većine u FBiH može očekivati tek za nekoliko mjeseci.

Manjinska vlada
Razgovarali ste s članovima Predsjedništva BiH i predsjednicima SDA i PDP-a Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem o političkoj situaciji u BiH. Jeste li pronašli izlazak iz krize?

- Između ostalog, usuglasili smo se da u narednih desetak dana sjednemo i realno sagledamo situaciju i odnose u partnerstvima i na razini FBiH i na razini Vijeća ministara. Zakazali smo za 12. rujna u Mostaru cjelodnevni sastanak rukovodstva SDA i HDZ-a, gdje će biti svi nositelji vlasti iz ove dvije stranke i na razini entiteta i na razini Vijeća ministara. Ustvrdili smo da u ovom trenutku mi imamo izvršnu vlast u FBiH do trenutka dok ne napravimo neku drugu. Ne možemo reći da nemamo Vladu FBiH, ali s parlamentarnom većinom kakvu imamo ona je manjinska.

Znači li to da se rješenje aktualne krize još ni ne nazire?

- I prije sam govorio da je s, uvjetno rečeno, manjim strankama nemoguće napraviti stabilnu većinu. Bez obzira na to tko s kim razgovara, to će opet biti manjinska vlada. Kako će u konačnici završiti razgovori s tim strankama, nisam baš pretjerano optimističan. Vidite, jedan dan jedna stranka kaže da hoće, drugi dan da neće, postavlja neke nove uvjete i tko zna do kada će to trajati. Uvjeren sam da je, prije svega, na SDA da sebi pronađe dugoročno strateške partnere na političkoj sceni među Bošnjacima. Moji razgovori sa SBB-om će se nastaviti i dalje i ja se nadam da ćemo za nekoliko mjeseci dobiti jednu stabilniju većinu. Za mene je uspjeh ako do kraja godine napravimo snažnu parlamentarnu većinu u kojoj će biti dominantno izražena volja Hrvata, ona jeste izražena, nema tu potrebe za bilo kakvim dodatnim špekulacijama. Bilo bi dobro da to uspijemo i kroz bošnjačko glasačko tijelo okupljeno oko SDA, a ja sam rekao svoj stav kako bi se to trebalo urediti, jer prema parlamentarnom kapacitetu to je za mene isključivo SBB. Međutim, oko toga vrlo jasan stav mora zauzeti prije svega SDA.

Prošli tjedan iz SDA su kazali da su očekivali da Vi sazovete sastanak.

- U ovom trenutku najmanji je problem tko će sazvati taj sastanak. Meni nije problem da, ako ima potrebe, na bilo koji način olakšam komunikaciju između SDA i SBB-a. Međutim, mislim da je mnogo mudrije da predstavnici bošnjačkih stranaka sjednu bez bilo kakvog posrednika. Meni je gospodin Radončić vrlo jasno u našem posljednjem razgovoru prije petnaestak dana kazao da ga uopće ne interesira nijedno mjesto personalno u izvršnoj vlasti na bilo kojoj razini, pa i nijedno drugo. Njega, prije svega, zanima jesmo li spremni napraviti program kojim ćemo riješiti naše ključne stvari. Prije svega, našeg europskog puta, NATO saveza, s jedne strane, jedne unutarnje stabilnosti, što znači da moramo riješiti Izborni zakon da se više nikada ne nađemo u ovakvoj situaciji i, s treće strane, moramo konačno žurno početi raditi na provedbi ekonomskog programa koji će biti do kraja unutar nas dogovoran i da bi to vrlo brzo prepoznalo i građanstvo. Znači, gospodin Radončić mi je to jasno kazao, ne želi u vlast tek toliko da bi bio u vlasti. Ako bi do toga došlo, oni prvenstveno žele promijeniti stvari nabolje.

Investicije s Kinom
Dok se vladajuće stranke u BiH tek dogovaraju o formiranju nove većine, komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn iz Bruxellesa šalje opomene zbog zastoja u reformskom procesu...

- Na posljednja dva sastanka s komesarom Hanom, u Bruxellesu pa u Beču, gdje je bila i gospođa Mogerini (Federika, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, op. a.), Han mi je i sam to rekao. Dakle, jesmo na samom dnu. Mi moramo biti iskreni, bez obzira na to koje probleme imamo, da, ako idemo ka EU, a opredijelili smo se za to, neupitno ne postavljamo mi uvjete Europskoj uniji. To još nismo svi razumjeli. Upravo o toj temi želim razgovarati na ovim stranačkim sastancima da bi naša izvršna vlast na svim razinama to shvatila. S jedne strane, molimo za pomoć, onda im mi, tobože, kao "veliki" kažemo "možemo pod tim i tim uvjetima". Ako ćemo se tako ponašati, bez obzira na to koji to pojedinac ili naša institucija radi, mi smo na pogrešnom putu i vrata EU će za nas trajno biti zatvorena. Ja sam opredijeljen za jedan drugačiji proces i to sam obećao i jednom i drugom.

Jeste li zadovoljni rezultatima posjete Kini, gdje ste boravili skoro cijelu protekli tjedan?

- Osim političkog značaja proizašlog iz susreta sa dužnosnicima zemlje domaćina te brojnih drugih zemalja, moram kazati da sam prije svega iznenađen razinom odnosa koji mogu nastati između BiH i Kine, s kojom smo upravo sad obilježili 20 godina diplomatskih odnosa. Tu prije svega mislim na mogućnost da uđemo u sastave financiranja kroz projekte 16+1. Imao sam brojne susrete s predstavnicima svjetskih tvrtki i oni su od mega značaja za uspostavu ili produbljenje suradnje s BiH. U naredne dvije ili tri godine mi možemo napraviti poslovnih investicija s Kinom na razini dvije ili tri milijarde dolara ako budemo ozbiljni i ako budemo znali pregovarati.

Na Obamin poziv u New Yorku 29. rujna
Predsjedništvo BiH jučer je prihvatilo poziv predsjednika SAD Barack Obame upućen Vama za sudjelovanje na samitu lidera u borbi protiv IS-a i nasilnog ekstremizma u New Yorku 29. rujna.

- Da, prihvaćena je ta odluka. I mi smo jučer dali zadatak ministru vanjskih poslova BiH, jer tu već kasnimo, da nam pripremi kvalitetnu podlogu za taj samit, ali i za Generalnu skupštinu UN-a, kao i konferenciju o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena, na kojima ću, također, ja predstavljati BiH. Stoga je data ova uputa ministru da bih ja na sve tri konferencije imao uravnotežen stav Predsjedništva BiH.

Razgovarala: Semira Degirmendžić | Dnevni avaz