NIJE SPREMAN ZA KRAJ - ČOVIĆ Prave mi biste, kao da me ispraćaju, a ja se osjećam dobro

Dragan Čović
Ilustracija/Herceovina.info

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog  sabora BiH održalo je 24. sjednicu, i ovoga puta u zgradi HDZ-a BiH, kojoj je prethodila sjednica Predsjeništva te stranke.

Predsjednik Dragan Čović u stanci se obratio medijima, navodeći da je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji, aktivnostima na provedbi prioriteta – izmjenama Izbornog zakona BiH, te ostalih reformi na putu ka europskim integracijama, piše Dnevni list.

"Sve ono što smo trebali napraviti u paketu izmjena zakona s naglaskom na izmjene Izbornog zakona BiH danas je bilo temom sastanka. Bilo je minulih mjeseci mnogo sastanaka s predstavnicima različitih međunarodnih institucija, a napravili smo i plan stranačkih aktivnosti za narednih nekoliko mjeseci", referirao je Čović.

Ništa sporno  u Banjoj Luci

Konstatirao je i kako je stranka pripremljena za organiziranje izvještajnih aktivnosti, duboko uvjeren da će aktivnosti  koje rade ići dinamikom da bi se sve moglo usvojiti početkom iduće godine.

"Aktivnosti oko Izbornog zakona dugo traju. Imamo jasan termin za završni dio rujna mjeseca gdje će biti europska i američka administracija. Nagađam da će to biti pet, šest ili više dana, što bi trebalo biti dovoljno kako bismo došli do rješenja. Sve je na stolu. Istrošili smo element predlaganja. Gospoda iz Europske unije dolaze krajem rujna kada bi taj posao, mislim, trebao biti i završen, rekao je Čović, te se osvrnuo na obilježavanje Dana srpskog jedinstva u Republici Srpskoj.

"Pravo svakog konstititivnog naroda je da osmišlja svoju budućnost kroz različite institucije. Tako to radi srpski narod i moja potpora njihovim razmišljanjima koje ne diraju osnove Ustava BiH. Mi ćemo poštivati Ustav. Zato pozivam na ustavno domoljublje. Kada budemo imali kapaciteta da mijenjamo taj Ustav, to ćemo uraditi, jer će nam na europskom putu to trebati", naveo je.

Prokomentirao je i insinuacije da bi stranke HNS-a mogle bojkotirati izbore 2022. u slučaju da se ne dotad izmijeni Izborni zakon.

"Sukladno odlukama Ustavnog suda BiH, a ako je išta za nas obvezujuće onda je to, kako netko misli organizirati izbore, a da ne izmjeni Izborni zakon. Ustavni sud traži te promjene. Ne postoje uvjeti za organizaciju izbora, ako se to ne završi. Ostali neka tumače, ne želim koristiti negativne riječi koje bi kompromitirale procese. Sve ćemo dati da u ovoj godini izmjenimo Izborni zakon i provedemo sve presude Ustavnog suda, dodao je.

Što s Mostarom?

Osvrnuo se i na dio sporazuma koji je rezultirao izborima u Gradu Mostaru, a koji do danas nije sproveden.

"Imamo svjedoke koji su s nama radili nekoliko mjeseci, da bismo došli do tog sporazuma. Nazočnost je bila nedvojbena, paraf je na dokumentima nedvojben, a mi u djelo  trebamo provesti ono što smo potpisali. Oni nas trebaju dovesti za sto. Sami se moramo dogovoriti. To je mehanizam koordinacije koji se sad nastoji zaboraviti. Sukladno tomu ćemo se dogovoriti o Izbornom zakonu. Ovaj posao treba u devetom mjesecu temeljito raspraviti. Nadam se da ćemo posao završiti bez da iko nešto bojkotira. Siguran sam da će Međunarodna zajednica predvoditi taj proces", rekao je.

Na kraju je na insistiranje kolegice s Federalne televizije koje se odnosilo na njegov dugogodišnji mandat na čelu HDZ-a, odnosno na najvažnije događaje i uspjehe u njemu konstatirao:

“Ovih dana sam gledao neke svoje biste. Imam osjećaj da me ispraćaju. To se obično radi na kraju. Osjećam se dobro, a nastojim raditi profesionalno i dobro. Europski put BiH je ključ, a ja mislim da to izgleda dobro. Uvjeren sam da BiH ima šansu, onakva kakvu smo definirali referendumskim pitanjem. Tu se i danas špekulira. Nastojat ću da to ugradimo u Izborni zakon. Moje pitanje je primarno zašto bi nekomu  smetalo da hrvatski član Predsjedništva bude biran od strane hrvatskog naroda“.