Dr. Ljubić pisao Inzku: Zaustavite opstrukciju platformaša

...u kojem navodi da se BiH još jednom susrela sa zastojem, koji bi mogao biti okvalificiran i kao opstrukcija u formiranju Vijeću ministara BiH.

On u pismu podsjeća na stav OHR-a koji je u svojoj izjavi sa javnošću podijelio Inzko, navodeći da je međunarodna zajednica spremna domaćim institucijama dati još najviše jednu ili dvije nedjelje da sami deblokiraju proces uspostavljanja vlasti na razini BiH prije nego se "umiješa", priopćeno iz parlamenta BiH.

Bojim se da ovo odugovlačenje oko izjašnjavanja o mandataru ima za cilj potrošiti ovaj "bonus" i "prisiliti" međunarodnu zajednicu da intervenira u uspostavljanju vlasti na razini BiH, očekujući da bi ta intervencija mogla ići u korist ovih stranaka koje danas nisu bile spremne za odlučivanje o prijedlogu Predsjedništva, ističe Ljubić.

Ljubić naglašava da pismo Inzku ima za cilj ne samo da informira nego i mobilizira čitavu javnost u BiH da iskoristi sve instrumente i izvrši pritisak na sve odgovorne da se proces uspostavljanja vlasti završi što prije, jer posljedice neodgovornih političkih postupaka snose upravo građani.

"Pismo je poruka i predstavnicima međunarodne zajednice da ne dopuste buti uvučeni u igre domaćih političkih oportunista", navodi Ljubić.

On napominje da je Kolegij Zastupničkog doma na sjednici 9. lipnja konsensuzom odlučio uputiti poziv zastupnicima za sjednicu Doma 17. lipnja, a da im se on šalje tek nakon što Predsjedništvo BiH dostavi odluku o izboru predsjedavajućeg Vijeće ministara, te o njoj svoje mišljenje da Komisija za pripremu izbora Vijeće ministara.

"Na moje veliko iznenađenje, predsjedavajući Denis Bećirović je na sve načine danas nastojao uvjeriti ostale članove Kolegijuma da se ova sjednica, koju je sam na zadnjoj sjednici Doma najavio i javno pozvao zastupnike na nju, odgodi za kraj mjeseca, obrazlažući to zahtjevom /Slave/ Kukića koji je tražio dodatnih sedam dana za kvalitetniju pripremu za sjednicu Zastupničkog doma", navodi Ljubić u pismu.

Istu argumentaciju Kukić je iznio i pred članovima Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, uz obrazloženje da mu je poznato da iza njegovog imenovanja ne stoji potrebna parlamentarna većina i da mu vrijeme treba za dodatne konsultacije sa političkim strankama.

"Ova argumentacija nije bila prihvatljiva za druga dva člana Kolegija, uključujući i mene, s obzirom da odgađanje od 10 dana za izjašnjavanje o podobnosti mandatara i mogućnost da on ni nakon tog roka ne dobije podršku, te procedura koja bi nakon toga slijedila ponovo u Predsjedništvu, nas skoro sigurno uvodi i situaciju da ne možemo imati Vijeće ministara prije jeseni", navodi Ljubić.

On dodaje da sebi BiH, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi, kako političku tako i ekonomsku, ne može priuštiti ni dva tjedna, a kamoli dva mjeseca bez vlasti na državnoj razini.

"Nadalje, postavlja se pitanje zašto to čini blok stranaka koje se predstavljaju strankama platforme i legitimiraju kao programska koalicija, a onda kada dođe vrijeme da realizira taj program, njihov kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara kaže da nema programa", ističe Ljubić.(Dnevnik.ba)