DOM NARODA PSBIH Punu plaću će dobivati i kada ne dolaze na sjednice, a otpremnine ostaju 30.000 KM

Dom naroda
Dom naroda PBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu odbio je podržati izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi za neopravdani nedolazak na sjednice Parlamenta BiH zastupnicima i izaslanicima bile obustavljene plaće, javlja Fokus.

Nije prihvaćen ni prijedlog da se otpremnine pri odlasku u mirovinu za zaposlene u institucijama sa sadašnjih 30.000 KM ograniče na maksimalno 10.000 KM, dok bi najniži iznos otpremnina ostao na sadašnjoj razini od 5.300 KM.

Izaslanici Doma naroda nisu ni razmatrali ove izmjene jer je prethodno Ustavnopravno povjerenstvo ovog doma dalo negativno mišljenje na ove prijedloge, pa su izaslanici glasovali samo o izvješću Povjerenstva, a prihvaćajući to izvješće većina u Domu naroda je pokazala da nije niti za sankcioniranje neopravdanog dolaska na sjednice neisplaćivanjem plaća, niti je za smanjenje otpremnina.

Inače, prijedlog da se ograniče otpremnine ranije je u parlamentarnu proceduru uputio bivši zastupnik u Zastupničkom domu Damir Arnaut, dok je prijedlog za ukidanje plaća onim parlamentarcima koji ne opravdaju nedolazak na sjednice uputio zastupnik Denis Zvizdić.