Dom naroda FBiH bez delegata iz dva HDZ-a?

Ove stranke tvrde kako Dom naroda može biti konstituiran i sa 30 izabranih delegata, piše Deutche Welle.

Zbog političkih nesuglasica stranačkih blokova predvođenih Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, proces izbora delegata za federalni Dom naroda još nije okončan u četiri županijske/kantonalne skupštine.

Glasnogovornik Centralne izborne komisije (CIK) Maksida Pirić tvrdi da Dom naroda parlamenta Federacije ne može biti konstituiran prije završetka procesa izbora delegata iz svih deset kantonalnih skupština.

"CIK je već uputila pisani akt tajniku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u kojem smo naveli da se nisu stekli uvjeti za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH", kaže Maksida Pirić.

Tihić zabrinut zbog mogućih posljedica

Uprkos protivljenju Centralne izborne komisije, delegati iz političkih stranaka koje predvode SDP BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) u petak (28. siječnja) će pokušati konstituirati federalni Dom naroda.

Zabrinut zbog mogućih posljedica, lider SDA Sulejam Tihić je, u izjavi za BH televiziju, kazao kako političke stranke predvođene SDP-om neće dozvoliti blokadu vlasti "jer će svi problemi, sve demonstracije, biti u Sarajevu, a ne negdje drugo".

SDP i SDA pozivaju OHR da intervenira, ne samo kao što je to učinio donošenjem odluke o privremenom financiranju Federacije, već i sankcioniranjem političara koji "opstruiraju uspostavu vlasti u četiri federalna kantona".

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović odbacuje sve optužbe za blokade. "Ništa ne blokiramo i želimo da se definira parlamentarna većina na nivou BiH kako bi se tim slijedom vlast formirala na svim nivoima zbog podijeljene nadležnosti između države, entiteta i kantona", kaže Čović.

Zakletva ili deklaracija?

Ako se pozivu na konstituirajuću sjednicu danas odazove svih 30 do sada izabranih delegata, oni će položiti zakletvu i, kako tvrde u SDP-u BiH, "rad novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije može početi".

Ukoliko se pozivu ne odazove svih 30 delegata, pristutni će, kako je najavljeno iz SDP-a, usvojiti deklaraciju kojom "pozivaju nadležne da završe svoj dio obaveza kako bi Dom naroda konačno mogao biti konstituiran".

Analitičari podsjećaju kako je sličnu krizu 2009. riješio Supervizor za Brčko Rafi Gregorian, obustavljajući plaće zastupnicima u Skupštini Distrikta, jer nisu pravovremeno izabrali skupštinsko vođstvo i gradonačelnika, pa su političari u roku od osam dana postigli dogovor.

dw-world.de/radiosarajevo.ba