Dodik u Beogradu ima vilu od 870.000 eura, Čović nema nikakav automobil, Komšić u kreditima

Milorad Dodik

Zastupnik u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vode na popisu najbogatijih političara u toj zemlji jer posjeduju imovinu koju su sami procijenili na milijunske iznose, proizlazi iz podataka koje je ovog tjedna učinilo dostupnim Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Sukladno odredbama izbornog zakona BiH svi izabrani dužnosnici dužni su SIP-u prijaviti svu imovinu koju posjeduju kao i njenu vrijednost, no oni se toga pridržavaju tek djelomice pa je tako aktualni predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović napisao kako posjeduje tek "kuću i okućnicu", ali nije naveo koliko to točno vrijedi, piše Hina

Dodik je pak jasno napisao kako ima kuću u BiH koja vrijedi 150 tisuća eura, ali i vilu u Beogradu, čiju vrijednost procjenjuje na nešto manje od 870 tisuća eura. Za tu istu vilu vraća kredit Pavlović banci iz Bijeljine, a iznos duga koji po toj osnovi ima je za bosanskohercegovačke prilike astronomskih 459 tisuća eura.

Taj kredit, kao i kupnja vile u Beogradu, bio je predmet policijske istrage zbog sumnje da je Dodik do nje došao gotovim novcem, a onda to pokrio fiktivnim kreditom. No njegova sposobnost da vraća dug nije dvojbena jer je naveo kako je u protekloj kalendarskoj godini uspio uprihoditi čak 123 tisuće eura. Iako mu je plaća razmjerno skromna te je po toj osnovi zaradio jedva 27 tisuća eura, Dodik je sve nadoknadio prihodima od izdavanja beogradske vile, ali i od poljoprivrede.

Radončić ima skoro tri puta skuplji stan od Dodikovog

Dodikovo bogatstvo, barem na papiru, može se mjeriti još samo s onim medijskog tajkuna i predsjednika Saveza za bolju budućnost Radončića.

Radončić, koji je naveo kako živi sam, prijavio je stan u Crnoj Gori vrijedan čak 2,1 milijuna eura. Iako to nije navedeno u izjavi, poznato je kako je skupocjenu nekretninu površine 380 četvornih metara kupio u kompleksu Porte Montenegro kod Tivta, gdje je usidrena i njegova jahta. Naveo je i kako je vlasnik trećine kuća i zemljišta u BiH i Crnoj Gori vrijednih više od 370 tisuća eura.

Radončić je istodobno naveo kako vraća kredit od čak milijun eura, podignut kod Hipotekarne banke Crne Gore, kao i da je u prošloj godini različitim osobama i organizacijama donirao više od 200 tisuća eura.

Čelnik HDZ-a BiH Čović potvrdio je samo kako posjeduje dio kuće i okućnice ne navodeći gdje ni koliko to točno vrijedi. Kuća u kojoj Čović živi u Mostaru ranije je bila predmet posebne medijske pozornosti jer se nagađalo kako vrijedi milijune, no on sam nikada nije ponudio objašnjenje kako je tu kuću izgradio. Iz prijave može se vidjeti kako je prošle godine na ime plaće i honorara zaradio oko 36 tisuća eura te da vraća kredit u iznosu od 30 tisuća eura.

Sudeći po prijavi, ni Čović ni članovi njegove obitelji nemaju nikakav automobil.

Izetbegovićeva žena je bogatija od njega

Čovićev najveći politički protivnik, sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prijavio je stan u Sarajevu vrijedan oko 60 tisuća eura te automobil čija je vrijednost oko 10 tisuća eura. Suvlasnik je vikendice i zemljišta naslijeđenog od roditelja te jednog apartmana, a to je procijenio na iznos od oko 70 tisuća eura.

U prošloj je godini Komšić od plaće i naknada za vojničko priznanje Zlatni ljiljan dobio oko 30 tisuća eura.

U dvije banke ima kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od 60 tisuća eura.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ujedno Čovićev kolega u Domu naroda parlamenta BiH, neka je vrsta srednje klase kada je riječ o imovinskom statusu političara u BiH, ali mu je zato supruga Sebija znatno boljeg imovinskog stanja. Izetbegović je prijavio suvlasništvo nad kućom i zemljištem u vrijednosti od 117 tisuća eura, dok njegova supruga, ujedno ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu, posjeduje nekretnine, automobil i štednju vrijedne 173 tisuće eura.