Dodik: Ostaje da se riješe problemi, ali koalicija SNSD i DNS nije upitna

Dodik: Ostaje da se riješe problemi, ali koalicija SNSD i DNS nije upitna

Koalicijska suradnja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) nije upitna, te treba raščistiti, kako je rečeno, neke izazove, koji su se nametnuli na različitim nivoima, od lokalnog do odnosa u vezi sa ukupnom suradnjom.

Nakon sastanka delegacija tih dviju stranaka danas u Banjoj Luci, lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da postoje neki problemi u vezi sa nižim nivoima vlasti kada je u pitanju raspodjela funkcija.

"Dogovorili smo da se sada zaustave sva imenovanja i Vlada neće po tom pitanju ništa raditi, dok se ne postigne dogovor na ukupnom nivou, gdje 17 funkcija pripada DNS-u, što je gotovo riješeno i tu nema problema. Ali imate drugi i treći nivo, a bit će i dogovoreno do kog se nivoa ide"– rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Uvjerava da nema produbljivanja problema između SNSD-a i DNS-a te da će njihova suradnja biti nastavljena na svim nivoima, s tim da će na općinskom nivou, kako tvrdi Dodik, nastojati da se dođe do suradnje i na slijedećim lokalnim izborima, svjesni činjenice da u nekim sredinama ima i veoma ozbiljnih problema.

"Za one koji su očekivali da će ovo biti neka vrsta urušavanja pozicije RS, moram ih razočarati. Ostaju problemi koje moramo riješiti i uvjeren sam da naši razgovori od danas ide ka tome" – dodao je on.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kaže da su obje stranke izrazile odlučnost da se i dalje radi na jačanju njihovih odnosa.

Najavio je novi sastanak za kada će iznijeti i konkretne zaključke.

"Cilj sastanka bio je da se razriješe mnogi, uslovno rečeno, problemi koji su opterećivali odnose ove stranke sa SNSD-om. Veliko je pitanje da li ima takav značaj da treba da opterete te odnose. Puno toga smo pokrenuli, kako da unaprijedmo život u RS, parlament i rad na nivou BiH. Nije moguće u ovako kratkom koraku da se sistematizuju te stvari i  idući tjedan održat ćemo sastanak u istom sastavu i iznijeti zaključke" – rekao je Pavić.

Predsjedništvo DNS-a je 5. listopada odlučilo zaustaviti daljnje djelovanje u okviru koalicijskog Sporazuma sa SNSD-om na svim nivoima, “razočarani odnosom prema DNS-u”, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS-a, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu”.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je i danas ponovio da bh. organi nemaju rješenje za probleme u vezi s migrantima.

"Ako ja ne odlučujem o tome, neka izvedu vojsku na granicu i spriječe migrante" - kazao je Dodik.