Dodik:Ne bude li dogovora 10.siječnja, možemo imati nove izbore

Milorad Dodik
"Mislim da nikada nismo imali veću svijest o sebi, a to smo stekli mukotrpnom i upornom borbom za naš politički status u nemogućim uvjetima. Pozicija Srpske će biti očuvana i u budućem vremenu, iako ona kao uspješan projekat mnogima ne odgovara", rekao je Dodik u intervjuu za "Glas Srpske", povodom Dana i krsne slave RS - Svetog arhiđakona Stefana.

On je ocijenio da je Srpska uspjela vratiti snagu svojim institucijama, svome pravu po Daytonu i svojim nadležnostima, dodajući da je u ranijem razdoblju Srpska morala voditi političku borbu s OHR-om i s pokušajima bošnjačkih političara da uz pomoć međunarodnog intervencionizma pokušaju je degradirati.

Dodik je naglasio da je danas nesporan Daytonski sporazum, te da RS poštuje deset ustavnih nadležnosti BiH, a sve ostalo što je dobila je sumnjivo i stečeno nasiljem visokih predstavnika koji su donosili zakone, a da na to nisu imali pravo.

"Naša uspješnost se zasniva na činjenici da smo ekonomiju u teško vrijeme svjetske ekonomske krize držali na određenoj razini i nismo doživjeli potpuni raspad ekonomskog sustava kao neke zemlje. Također, nismo pod udarom međunarodne zajednice igubili naša ovlaštenja. Zbog toga danas ne prihvaćamo bilo kakvu mogućnost da se uvijek iznova dovodi u pitanje pozicija Srpske", naveo je Dodik.

On je istakao želju za očuvanjem stabilnosti, pojasnivši da to ne podrazumijeva prihvaćanje onoga što su visoki predstavnici provodili političkim nasiljem i da nametnute zakone ugrade u Ustav BiH kao što su zakoni o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

"Stabilnost podrazumijeva i to da sve vratimo u prvobitni oblik i naša politika je upravo usmjerena ka tome, a to se ne sviđa mnogima u međunarodnoj zajednici. Mi kažemo da nije u redu to što oni traže, jer želimo da poštujemo slovo Daytona", podsjetio je Dodik

Po pitanju ustavne reforme, Dodik je rekao da je RS spremna učiniti neke minimalne i racionalne korake koji ne zadiru u njen status kao što je primjena odluke Europskog suda za ljudska prava u "slučaju Sejdić i Finci", ali da ta odluka ne može poslužiti kao uvertira za opsežne ustavne promjene.

Dodik je rekao da je čitavo svjetsko gospodarstvo u problemima i da zato RS ne može očekivati strane investicije u obimima kao do sada, naglašavajući da Srpska ima svoje vlastite izvore i vlastite mogućnosti.

"Trebamo mobilizirati poslovnu zajednicu i širiti svijest u narodu da s vremena na vrijeme naiđu vremena kada morate napraviti korak unazad u svemu, bez obzira na to koliko to bilo teško, da biste uspjeli preživjeti. Tu svijest morat ćemo razviti s uvjerenjem da će Vlada i strukture vlasti učiniti sve da na fer i pošten način osiguraju distribuciju javnih sredstava", dodaje on.

Komentarajući apelaciju koju je Ustavnom sudu BiH podnio Sulejman Tihić tražeći poništenje Zakona o državnoj imovini RS, Dodik je konstatirao da se taj zakon ne može poništiti, jer BiH nema imovinu i nigdje u njenom Ustavu ne piše da je ima.

"Ustavni sud se mora proglasiti nenadležnim za Tihićev zahtjev, a ako Tihić želi razvijati odnose u BiH onda mora znati da to ne može činiti na ovaj način. I Upravni odbor Vijeća za primjenu mira, kada je tražio da zaustavimo donošenje tog zakona, nije rekao da je zakon antiustavan ili antidaytonski nego da samo može stvoriti problem za mogući dogovor o državnoj imovini u budućnosti", rekao je Dodik.


Prema njegovim riječima, ukoliko se Ustavni sud BiH proglasi nadležnim, nijedan politički dogovor oko imovine neće biti moguć.

"Inzko je dao nalog da se ne primjenjuje Zakon o državnoj imovini u RS, ali je taj nalog za nas nevažeći, jer je neustavan. Njegov nalog neće biti objavljen u `Službenom glasniku RS` i neće biti primjenjiv. Ukoliko gruntovnice ne budu upisivale imovinu Srpske kao njeno vlasništvo, u skladu s ovim zakonom mi ćemo donijeti novi zakon i izuzeti katastar i gruntovnice iz nadležnosti pravosuđa i prenijeti ih u nadležnost Vlade RS", rekao je Dodik.

Komentirajući blokadu izbora Vlade RS od strane Kluba bošnjaka u Vijeću naroda RS, Dodik je ukazao da se to radi namjerno i planski, da tu ima i arogancije i osvete, ali je to jalovo.Prema njegovim riječima, to može zaustaviti proces formiranja vlasti u RS na nekoliko tjedana, ali ne i trajno.

"Mi nismo rekli da ne treba biti Bošnjak predsjedajući Vijeća naroda RS, već da to ne može biti Mirsad Đapo, jer je on predstavnik politike koja želi napraviti najveću štetu RS.

Srpska će se pokazati kao zrelo društvo i čekat ćemo odluku Ustavnog suda RS. Ako je njihova strategija zaustaviti svaki zakonski projekat, razmislit ćemo hoćemo li ukinuti Vijeće naroda. Ukoliko se nastavi ovakva štetočinska politika protiv RS iz bošnjačkog dijela Vijeća naroda, naći ćemo način da donesemo novi Ustav", poručuje Dodik.

On je rekao da će otići na sastanak političkih stranaka zakazan za 10. siječnja. "Ako budu ponovno opstruirali dogovor, neka pišu da je taj posao propao. Imat ćemo Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu ili eventualno nove izbore za razini BiH", kaže Dodik.

Odgovarajući na pitanje ima li RS veću korist ili štetu od zajedničkih institucija BiH, Dodik je rekao da je BiH zemlja koja RS košta ogromnog novca.

"Prevareni smo u slučaju vojske, jer danas za nju izdvajamo više nego što nam je rečeno. Sustav javnih nabavki i neizravnih poreza su izravno na štetu RS. Zašto da mi plaćamo pretplatu, a da imamo Javni servis BiH koji je protiv Srba i RS. Uskoro svoje pare neću davati za pretplatu, to ću učiniti individualno, ali ću svaki mjesec pretplatu uplatiti na račun RTRS-a. Javni servis nije zadužen da promovira političke ideje, a BHT promovira političke ideje koje su protiv Republike Srpske", ističe Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska nije imala ništa ni od velikog broja agencija koje su formirane u Sarajevu. "Imali smo samo veća izdvajanja za proračun BiH koja umanjuju naše prihode. Mi smo zarobljenici činjenice da imamo bolju ekonomsku situaciju, a kad se to iskaže kumulativno na razini BiH dobijamo lošije rezultate. To odavde odvraća investitore. BiH ničim ne pokušava nas zadržati i ona takva postaje sve lošije mjesto za nas", rekao je predsjednik RS.

Komentirajući imenovanje Miroslava Lajčaka za direktora Službi za vanjske poslove EU, Dodik je ocijenio da je dobro što će doći čovjek koji ima iskustva i koji poznaje situaciju.

"On zna aktere, procese i stavove Srpske. Znači Daytonski sporazum i proces europskih integracija, ali ne na uštrb integriteta i identiteta RS. Mi nemamo problem s Lajčakom", rekao je Dodik.