Dodik: Mi branimo ravnopravnost Hrvata kao što branimo i svoju ravnopravnost

Milorad Dodik
...onda bili iznenađeni ako sutra pogaze naše pravo da budemo ravnopravni.

Ovo je rekao Milorad Dodik, predsjednik RS, gostujući u emisiji "Puls" na Televiziji BN.

"Ovdje se radi o nacionalnoj ravnopravnosti naroda. Jedan od konstitutivnih naroda u BiH su Hrvati i mi branimo njihovu ravnopravnost kao što branimo i svoju, jer nema naše ravnopravnosti ako oni nemaju ravnopravnost i, naravno, nema naše ravnopravnosti ako nema bošnjačke", istakao je Dodik.

On je naglasio da otvaranje dijaloga o reformi pravosuđa u BiH ne znači da se time ukida pravo RS na referendum, jer njene vlasti imaju mogućnost ponovo ga raspisati ako Europa kaže: "Mi smo se šalili."

Dodik smatra da je RS napravila kapitalan pomak u pogledu svoje pozicije kada je riječ o pregovorima, strukturalnom dijalogu o pravosuđu, ali i o svim drugim reformama, kao i da će razgovori sa EU o reformi pravosuđa u BiH biti dobro polazište za sve buduće reforme koje su do sada bile blokirane zbog pojedinih političkih struja iz Sarajeva.

"Sada se dobro zna šta RS traži - to je da se afirmira pravo u skladu s Aneksom četiri Daytonskog sporazuma, da smo mi - RS - strana u svim procesima koja se pita i donosi odluke, što znači da se o svakoj odluci, koja dolazi na razini BiH, prvo mora izjasniti RS, odnosno Narodna skupština ili narod na referendumu", rekao je Dodik u četvrtak za BN televiziju.

Svima mora biti jasno, ističe Dodik, da RS nije odustala od referenduma kao demokratskog prava, ali da to u ovom trenutku nije neophodno, jer je Europa spremna za reforme.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva da referendum, na osnovu odluke koju bi ponovo donio parlament RS o bilo kom pitanju, pa i o ovome, može biti raspisan u budućnosti.

"Ako Europa bude u poziciji da kaže 'mi smo se šalili', mi u RS ponovo imamo mogućnost to uraditi, raspisati referendum", poručio je Dodik.

On je napomenuo da je RS postigla veliki uspjeh s obzirom na to da je u Banjaluci bila šefica europske diplomatije Catherine Ashton i da na osnovne pregovore u BiH već u lipnju dolazi europski komesar Štefan Fuelle.

"Sama činjenica da su EU i SAD spremne ući u dijalog o reformi pravosuđa je uspjeh. Ovo je priča iz koje su eliminirani OHR i visoki predstavnik i ostali faktori međunarodne zajednica koji su činili neustavne poteze i čemu se moralo stati u kraj", ocijenio je Dodik, zapitavši je li moguće da netko poslije posjeta Ashtonove Banjaluci postavlja pitanje o tzv. gubitnicima i dobitnicima.