Dodik i Čović u četvrtak o zakonu o Ustavnom sudu BiH

dodik covic
Usvajanje tog zakona, smatra, treba postaviti kao glavno, ultimativno pitanje, sve dok se ne riješi, jer ta pravosudna institucija mora imati zakon po kojem radi.

Osnova u zakonu je ono što su ranije predlagali srpski poslanici u RS-u, kao i stavovi koje je predložio HDZBiH, u pogledu izbora članova Ustavnog suda BiH iz FBiH.

Dodik je u izjavi novinarima u Banja Luci rekao da očekuje da zakon o Ustavnom sudu BiH bude i tema sastanka stranaka vladajuće koalicije na nivou BiH sutra u Sarajevu, jer je neprihvatljivo da se govori da to pitanje ne treba pokretati, jer su bošnjački dužnosnici protiv.

Pozvao je opoziciju u RS-u na sastanak, u bilo koje vrijeme, i o ovoj temi, ali i o politikama koje treba da budu u korist RS-a.

Izrazivši razočarenje odlukom Ustavnog suda o apelaciji 30 poslanika Narodne skupštine RS-a u vezi sa zakonima i odlukama Federalnog parlamenta, Dodik je kazao da je Sud ponovo „potvrdio da je mjesto za političko odlučivanje".

- To govori o BiH i namjerama tog političkog organa, koji se zove Ustavni sud, da nastavi dalje ne samo s degradacijom položaja RS-a nego i Srba u cjelini - utvrdio je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Stoga, ističe, da tu odluku treba odbaciti kao politički motiviranu.

FENA