DEVEDESETKA BUSOVAČA "HDZ BiH trguje s DF-om"

Busovača
Radio Busovača

Općinski odbor HDZ 1990 Busovača poslao je večeras priopćenje za medije u kojem kažu kako se u Busovači dogodio sastanak trgovačkog karaktera i to ni manje ni više nego između OO HDZ BiH s jedne strane, te SDA, DF-a i SDP-a s druge strane. Tvrde kako je na pomolu prodaja hrvatskih rukovodećih mjesta u javnim ustanovama ove općine.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ovih dana je javnost Busovače iz medija doznala kako je dana 24.11.2021. godine održan sastanak općinskih odbora stranaka koje sudjeluju u radu OV Busovača, a to su HDZ BiH s jedne strane i SDA, DF i SDP s druge strane. Sama informacija o ovom sastanku bi bila čak i pohvalna te bismo je smatrali napretkom u deblokadi rada OV Busovača da tema sastanka nije bila trgovačkog karaktera. Točnije, OO HDZ-a BiH Busovača je tražio profesionalizaciju radnog mjesta predsjedatelja OV, a u zamjenu su ostale tri stranke tražile upravljanje nekim od Javnih poduzeća/ustanova kojima rukovode Hrvati", navodi se.

"Vrlo je zabrinjavajuće kako jedina stranka s hrvatskim predznakom koja sudjeluje u radu OV vrlo lako sjeda za stol sa svim ostalim strankama kada su u pitanju osobni interesi. Zabrinjavajuće je i to što stranka, koja sebe smatra stožernom hrvatskom strankom, a svoje neistomišljenike među Hrvatima „Komšićevcima“, zbog osobnih interesa vrlo lako i bez imalo problema sjeda za stol s istim onim DF-om čiji predsjednik nelegitimno obnaša funkciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Da stvar bude još gora, OO HDZ BiH Busovača bi s istim tim DF-om mogao trgovati Javnim poduzećem/ustanovom kojom rukovodi Hrvat", ističu iz Devedesetke.

"S druge strane, predstavnici istog tog OO HDZ BiH Busovača nisu niti voljni niti zainteresirani sjesti i razgovarati s predstavnicima OO HDZ '90. Podsjećamo javnost da je OO HDZ 1990 Busovača upravo od predsjedatelja OV tražio sastanak i nekoliko puta mu upućivao različite dopise i upite, ali do danas nikada nismo dobili niti odgovor, niti
obrazloženje, niti termin kada bismo mogli sjesti i razgovarati. Predstavnici OO HDZ BiH Busovača se nisu pojavili ni na nedavnom sastanku koji su organizirale hrvatske udruge proistekle iz Domovinskog rata, a imamo dojam da je razlog nedolaska na sastanak upravo činjenica kako su na isti sastanak bili pozvani i predstavnici OO HDZ 1990. Nemar i nedostatak podrške OO HDZ BiH Busovača prema ostalim udrugama koje im nisu bliske je vidljiv i kroz nepojavljivanje dužnosnika na tradicionalnim manifestacijama ovih udruga na kojima nastupaju busovačka djeca. Svima je iz ovoga sasvim jasno kako OO HDZ BiH Busovača ne mari za poziciju Hrvata u Busovači, nego za mjesečnu plaću predsjedatelja OV Busovača i za tu je plaću spreman pregovarati čak i s onom strankom čiji predsjednik već godinama nelegitimno sjedi u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Pa tko je onda tu „Komšićevac“?", pitaju se. 

"Možda bi se ovo trgovanje moglo i progutati kada bi se u zamjenu dobilo nešto konkretno, a što će to dobiti Hrvati Busovače ovom trampom? Dobit će poziciju predsjedatelja OV, koja svakako pripada Hrvatima sve dok i jedan jedini Hrvat bude dio OV Busovača, dakle dobiva ono što je već zagarantirano. Dobit će već imenovanog predsjedatelja OV s izuzetno visokom plaćom te možemo slobodno reći kako su na taj način vrlo jasno odredili cijenu nekog od Javnih poduzeća/ustanova koje se traže zauzvrat. Cijena nekog od tih poduzeća/ustanova je jednaka trogodišnjoj plaći predsjedatelja OV. A što će biti nakon tri godine kada dođe neki novi (ili opet stari) predsjednik OV? Iskreno se nadamo kako OO HDZ BiH Busovača neće pristati na bilo kakvu trampu ovog tipa i kako će shvatiti koliki je značaj Javnih poduzeća/ustanova", dodaju.

"Naposljetku, još jednom pozivamo OO HDZ BiH Busovača na razgovor dvije hrvatske političke stranke koje djeluju na području općine Busovača i zajedno čine HNS te pozivamo OO HDZ BiH Busovača da pruži podršku svim udrugama, pogotovo onima koje nose hrvatski predznak", stoji u priopćenju OO HDZ 1990. Busovača.