VIDEO  ČOVIĆ Prvi dan nam je ukradeno 2000 glasova, listići su popunjavani na haubama automobila

Dragan Čović
Hercegovina.info

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović u videointervjuu za Klix.ba odgovarao je na najaktualnija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokadi Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, Izbornom zakonu i drugim temama.

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Središnje izborno povjerenstvo (SIP).

"Za mene je SIP nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora događa da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati usprkos ogromnom broju promatrača", rekao je Čović između ostalog.

Na pitanje o dogovorima za podjelu funkcija u sjeni žalbi, tužbi i ponavljanju brojanja listića Čović je kazao:

"Desetak razgovora sam obavio do sada, a ovo o čemu vi govorite o funkcijama, to će niži nivoi dogovarati. Ja sam uvjeren da u Mostaru moramo napraviti odmah dvotrećinsku većinu, usvojiti statut, jer ga nemamo i da funkcioniramo sa gradskim vijećem. Jasno je tko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na prebrojavanja i devalviranja. Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je netko dodavao preferencije, već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično. Eh, sada moje je umijeće hoću li uspjeti da postignemo dvotrećinsku većinu, a ako ne, ima kao i prošli put prvi krug dvotrećinska, pa drugi krug tako i treći krug natpolovična većina, ali se nadam da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika".

Treći entitet

"Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome netko različitim spinovima daje drugu dimenziju , pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet", kaže Čović.

Zašto termin "stolni grad"?

"A zašto bi nekome smetalo da u Mostaru imamo Sveučilište Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišnu bolnicu. To je naglasak da je to hrvatska institucije, iako pripada i drugim narodima. Tu su sjedišta hrvatskih institucija. Kao što Bošnjaci dominantno sve te institucije imaju u Sarajevu, a Srbi u Banjoj Luci. To je ipak samo jezička forma, a Mostar je u srcu svih onih koji ga vole. Pa i do sada u Mostaru Ljubo Bešlić ništa nije mogao uraditi bez Bošnjaka. On je samo glumio gradonačelnika, mogao se samo slikati. Institucije koje Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu mogu biti samo Mostaru i bez obzir koliko to nekoga iritiralo, ja ću to govoriti da je stolni grad",  rekao je.

O čemu je još Čović govorio pogledajte u nastavku.

Sadržaj se učitava...