ČOVIĆ IZGUBIO HBŽ Ostaju bez vlasti, HNP ima mandatara

Dragan Čović
Hercegovina.info

Danas je u prostorijama HDZ 1990 u Livnu potpisan koalicijski sporazum o formiranju Vlade u Hercegbosanskoj županiji između HNP-a i HDZ-a 1990. Kako neslužbeno saznajemo premijersko mjesto pripalo je HNP-u, dok je mjesto predsjednika Skupštine pripalo HDZ-u 1990, kojima je pripalo i Ministarstvo financija, te Ministarstvo poljoprivrede, dok će HNP popuniti Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa i Ministarstvo unutarnjih poslova. Sutrašnja sjednica skupštine pokazat će novu-staru većinu od 14 ruku i utrku za još tri ruke koje će se naći u vladajućoj većini, donosi portal hbz-vijesti.

Dragan Čović

Zanimljivo dogovor dolazi baš u trenutcima kad su HDZ BiH, HNL i SNSD već jednom nogom zakoračili u novu-novu skupštinsku većinu, kako je najavio Dragan Konta, no izgleda da će opet ostati u oporbi što će svakako biti težak udarac za ove stranke, posebno za HDZ BiH, a kako smo i najavili, očekuju ih daljnja osipanja zastupnika. Ako je vjerovati izvorima bliskim županijskom odboru HDZ-a BiH uskoro bi moglo doći do raspuštanja ove organizacije zbog svih dešavanja koja prate ovu stranku, od lošeg vođenja, unutarnje podjele, do gubljenja zastupnika i osipanja članstva. Da je podjela na vrhuncu govori i podatak da je tek u drugom krugu glasovanja za predsjednika ŽO HDZ-a BiH izabran Dragan Konta, i to 17:15 pobjedivši Josipa Čelara, kandidata Borjane Krišto. Prvi krug glasovanja završio je 16:16.

Ovaj događaj predstavlja važan korak u političkom životu Hercegbosanske županije, budući da je dogovoreno da će Ivan Vukadin biti imenovan novim mandatarom Vlade Hercegbosanske županije.

Ostaje za pratiti kako će se u ovoj novonastaloj situaciji ponašati HNL, odnosno grupacija zastupnika okupljenih oko dr. Perića, koji će ukoliko ostanu bez vlasti teško politički preživjeti duge tri godine, a neslužbeno neki od njih se već nude skupštinskoj većini.

Zanimljivo će biti pratiti hoće li SNSD ostati vjeran dosadašnjem partneru HDZ-u BiH i ostati u oporbi, te tako riskirati gubitak lokalnih izbora u općinama s većinskim srpskim stanovništvom? Informacije s terena govore kako je SNSD spreman biti dio nove većine i tako dodatno otežati ionako složenu situaciju za HDZ BiH u Hercegbosanskoj županiji.

Težak dan za HDZ BiH. Veliki udarac su večeras doživjeli i u ZDŽ gdje ih je napustilo čak 14 službenika.