FOTO  Čović i Izetbegović slučajno baš danas u Mostaru, da popiju više tu kavu

Čović Izetbegović
Hercegovina.info

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastali su se danas u Mostaru. Iako je sastanak upriličen upravo na dan kada se u Mostaru održava sjednica Gradskog vijeća, tvrde da Mostar ipak danas nije bio tema razgovora. 

"Sada ćemo gospodin Čović i ja da popijemo tu kavu. Ja sam zainteresiran za razgovor o ubrzanju europskog puta na prvom mjestu. Ne kanim razgovarati sada o postavljanju vlasti u Mostaru. Što kažu, o Mostaru i u Mostaru, to trebaju raditi Mostarci. Ubrzanje europskog puta koje je u zastoju već godinu dana, o tome treba razgovarati i iskoristiti ovo novu priliku koju ćemo dobiti kroz potpisane dokumente i napraviti neke hitne iskorake koji su prošle godine obustavljeni".

O izbornom zakonu Izetbegović je rekao:

"Razgovarat ćemo o tome kada se naprave pomaci u formiranju Vlade Federacije BiH. Mislim da je krajnje vrijeme da te neke pomake napravimo. To će sigurno biti tema razgovora koji ćemo upravo sada imati. Ne možemo pričati o izmjenama zakona i izmjenama ustava, a ne poštivati ustav i zakon, a to znači popuniti Ustavni sud, krenuti u formiranje federalne razine vlasti, a onda razgovarati o izmjenama".

Dragan Čović s druge strane kazao je kako se nada da će Mostar danas dobiti gradonačelnika.

"Drago mi je da smo danas u Mostaru ponovno nešto potpisali upravo u vrijeme kada počinje sjednica Gradskog vijeća. Vjerujem da ćemo danas dobar dio posla oko izbora u Mostaru privesti kraju na način kako smo to dogovarali prije sedam-osam mjeseci. Onaj drugi dio sporazuma potpisan u Mostaru u društvu predstavnika međunarodnih institucija gdje je izborni zakon BiH, to je danas bila primarna tema razgovora s kolegom Izetbegovićem.

Vjerujem da ćemo nakon ovog razgovora dogovoriti da već idući tjedan se napravi zajednički sastanak s predstavnicima međunarodnih institucija i da krenemo razgovarati o svim temama. To je izborno zakonodavstvo, reformski procesi, svi uvjeti za naše dobivanje kandidature za status u EU. Ideja je da to sve bude završeno najdalje u petom mjesecu, eventualno u šestom. Ako sve to skupa uspijemo, onda se možemo nadati i kandidatskom statusu EU",

Ako se pak ne uspije.

"Onda kao i do sada. I do sada smo obećavali pa smo nekada nešto uradili, a nekada ne i onda bi imali zastoj kakav imamo sada. Vlast ne funkcionira, kako izvršna tako i zakonodavna i u većini razina vlasti je neslaganje i onda je teško tražiti potporu međunarodnih institucija za sve ono što nama treba, bila to migrantska kriza, ekonomska i socijalna problematika",

O Mostaru.

"Što se tiče HDZ-a, to radi gradska razina. Nadam se da ćemo danas bez bilo kakvih zadrški imati konstituirajuću sjednicu dobiti vijećnike i predsjednika Vijeća i gradonačelnika. Za to postoje svi uvjeti i vjerujem da je to na tragu naših sporazuma koje smo potpisali. Vidjet ćemo koliko je to u stvarnosti tako. Često se jedna stvar ispregovara, a u praksi to izgleda malo drugačije. Vjerujem ipak da ćemo danas nakon dugo vremena dobiti vijest da imamo i novog gradonačelnika Mostara". 

Oštre kritike Čović je uputio na račun SIP-a.

"Razgovarati s predsjednikom HDZ-a i HNS-a o bilo kojoj temi koja je u fokusu Bosne i Hercegovine, a naša primarna tema je stvoriti dobar ekonomski i socijalni ambijent u BiH, je osigurati da se više nikada ne ponove izbori kakve smo imali prošle godine od strane nelegitimnog, bez zakona i mimo procedure postavljenog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kojem se onda omogućava da radi ovo što radi. Mi smo prošle godine imali prvo podijeljene izbore, pomjerene datume izbora mimo svih pravila, mimo sporazuma kojeg smo potpisali.

Izbori u Mostaru trebali su se održati zajedno sa svim drugim izborima. Imali ste narušavanje osnovne vrijednosti izbora, a to je demokratsko pravo svakoga tko bira na najbrutalniji mogući način. Na sve to se oglušilo to isto Izborno povjerenstvo. Sve je to rađeno u organizaciji SIP-a. Imamo brutalan slučaj Uskoplja gdje je prekinuto brojanje glasova kada se osjetilo da će Hrvat biti gradonačelnik, zatim situacije u Travniku, Doboju i Mostaru gdje je pokradeno na tisuće glasova. Mi smo prije izbora znali da se to radi i informirali sve one koje je trebalo informirati.

Za vrijeme izbora smo podigli kaznene prijave kod Tužiteljstva u HNŽ, ali i na bh. razini. To je sve što nam jasno daje za pravo da ne smijemo dozvoliti da se ovakvi ljudi uključuju u bilo kakav proces. Da bi se to spriječilo treba prije svega kao prioritet svih prioriteta novi izborni zakon".

O Travniku je pak kazao:

"Mi ćemo svima kazati da ovo što radi nelegitimni SIP nije način i ne možemo to podržati. Zbog toga vrlo jasna poruka, što se tiče mene, podržat ću svako naše tijelo u Travniku. Ako njihova odluka bude da ne izlaze na izbore vrlo jasno ću ih podržati, ako njihova odluka bude nešto drugo i to ćemo podržati. Imali smo neki dan predsjedništvo stranke i ne želimo više konzumirati odluke nelegalnih tijela pogotovo ne ovakvog Središnjeg izbornog povjerenstva.

Bez obzira kako će sve završiti u Travniku i Doboju, sva izigravanja zakona moraju prestati i to od najviših institucija, a to je SIP. Tu i od strane međunarodnih institucija prestaje davanje potpora da bi se nešto dogodilo. U Mostaru se to dogodilo, ali nismo to uradili na način na koji je grad Mostar to zaslužio. Ne uvažavamo SIP niti ćemo ga uvažavati", zaključio je Čović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.