Čović i Dodik: BiH kasni na europskom putu zbog blokade državnih vlasti

covic - dodik

"Zaključeno je da postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju tih institucija, njihov kredibilitet je značajno urušen i ugrožena je reformska agenda", rekao je nakon sastanka u Banjoj Luci predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Pri tome je za zastoj u državnoj vlasti optužio srpske predstavnike iz stranaka okupljenih oko Saveza za promjene, koje predvodi Srpska demokratska stranka (SDS), koji nisu bili protiv izmjena Kaznenog zakona po kojemu je za negiranje genocida predviđeno uvođenje kazne zatvora do deset godina.
Kazneni zakon

Član BiH Predsjedništva i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako neće biti prihvaćen nijedan prijedlog izmjena kaznenog zakona koji ne odgovara pogledima sva tri naroda te je ustvrdio da na razini BiH nema parlamentarne većine, da zemlja kasni na europskom putu i da je zbog toga potrebno omogućiti funkcioniranje mehanizma koordinacije.

Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg taj mehanizam do sada nije profunkcionirao jer je većina pitanja već završena i jer je naše nastojanje da po ubrzanoj proceduri i komunikaciji koju imamo s Bruxellesom što prije dobijemo kandidacijski status", rekao je Čović.

Hina