ČOVIĆ "Cijenim što radi Milanović, ali da nije Plenkovića..."

Čović i Plenković
Hercegovina.info

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović potvrdio je u danas u Mostaru da će se u subotu ujutro sastati s Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog vijeća na radnom doručku u institucijama Europske unije u Sarajevu.

Napomenuo je kako će ga tijekom sastanka informirati o aktualnom političkom stanju, kao i položaju hrvatskoga naroda u BiH, najavivši pritom da će predsjednik Europskog vijeća nakon Sarajeva posjetiti i Mostar.

"Ima jedan nagovještaj, o kojem mi možemo samo špekulirati, da bi mi trebali raspravljati o nekoj izjavi ili dokumentu. Nismo uključeni u taj dokument u smislu pripreme pa oko toga ne smijem špekulirati. Ako se dokument pojavi procijenit ćemo u kojem smjeru ide i što mu je smisao. Ako će on riješiti pitanje izbornog procesa i provedbu izbornih rezultata čime bi se riješila pitanja mogućih političkih kriza onda ćemo oko toga razgovarati. Potpisivanje dokumenata reda radi više nam ne treba. Trebamo provesti prethodne, kao što je Sporazum iz Mostara kojem su svjedočili međunarodni predstavnici", kazao je Čović u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, prenosi Fena.

Drži da je korisno što je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uspio osigurati da Michel boravi u BiH i razgovara o važnim i aktualnim temama za ovu zemlju.

"Mislim da je korisno da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske svojim angažiranjem uspio osigurati da Michel bude na našem prostoru. Uvažavam i cijenim i sve što radi predsjednik Hrvatske. Katastrofalna bi greška bila na taj način promišljati o politici", rekao je. 

"Primarno je za mene tema na tom sastanku provedba Sporazuma iz Mostara koji je za sebe vezao Izborni zakon, izmjene i dopune na tragu legitimnog predstavljanja, provedbe svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Govorit ćemo, naravno, i o aktualnim temama za aktivnosti koje su počele kada je u pitanju vremensko razdoblje od 5 mjeseci za Opće izbore", ocijenio je on.

Dodao je kako će imati puno komentara o svemu što se događalo posljednjih dana, a u smislu "pritiska jednog dijela sarajevskih medija i političara, a koje prati i jedan dio međunarodne zajednice".

"Govorit ćemo o tome kako nelegitimno Središnje izborno povjerenstvo želi nelegitimno osigurati novac, ali i osigurati nelegitimne aktivnosti upošljavanja koje se također pokušavaju uraditi u ovom vremenu. Kako ćemo onda imati demokratske izbore", podvukao je predsjednik HDZ-a.

"To je nedopustivo i vrlo jasno ću naznačiti - da su oni koji rade pritiske danas, zadnjih godinu dana ili zadnjih nekoliko mjeseci radili pritisak na one koji su blokirali donošenje globalnog fiskalnog okvira, globalnog proračunskog okvira i proračuna za ovu godinu, mi ovo uopće ne bismo imali kao temu", poručio je on.

Kaže kako posebno brine i žalosti što "jedan dio predstavnika institucija BiH, izvan strategija zakona o vanjskoj politici, nastupa u ime jedne političke stranke hodajući po svijetu".

"Ministrica vanjskih poslova BiH, za koju se već godinu dana traži smjena u Vijeću ministara kao i rasprava u Parlamentu o njezinom radu ili neradu, danas hoda po svijetu i traži određene mjere, a ono što netko drugi radi naziva blokadama. Imam osjećaj da smo ih mi, kao Hrvatski narodni sabor, razočarali što smo kazali da idemo na izbore i da idemo uvjerljivo pobijediti na tim izborima", istaknuo je Čović.

Ocijenio je kako se posljednjih dana odražava pritisak u javnosti zbog troškova života i inflacije, gospodarskom zaostajanju i recesiji te da puno korisnika proračunskih sredstava traže povišice.

"Kako dalje bez proračuna? Oni koji su mislili uraditi nešto dobro za BiH morali su davno i na vrijeme krenuti u taj proces. Žalosti me što su naši prijatelji iz Sarajeva počeli prozivati gospodina Bevandu, izuzetnog profesionalca i eksperta za područje financija koji neizmjerno voli ovu zemlju. Govore da on blokira i za njega traže sankcije, a on je u zadnjih godinu i pol dana napisao 30 intervencija prema institucijama Vijeća ministara i drugim kako bi se sazivale sjednice Fiskalnog vijeća i Vijeća ministara da bi se raspravljalo o proračunu. U godinu i pol dana ni od koga nije bilo 30 reakcija, a sad se svi zalažu za neku odluku oko nekih sredstava", istaknuo je Čović.  

Naglasio je kako se HDZ dogovorio s 12 stranaka o izlasku na izbore i predlaganju jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

"HDZ je jučer predao svu potrebnu dokumentaciju, što znači da smo se prijavili za sve razine vlasti. Mislim da imamo oko 11 800 potpisa čime šaljemo poruku da to HDZ-u nije problem. Time smo ispunili sve preduvjete. Mislim da će i druge stranke HNS-a završno s današnjim danom predati dokumentaciju. Onda nam slijedi teži dio posla, da napravimo koalicijske sastanke i razgovore i potpišemo sporazume. Za to imamo oko dva tjedna", dodao je.

Navodi kako je pročitao i inicijativu u kojoj Središnje izborno povjerenstvo traži da im državne institucije, koje imaju višak zaposlenika, upute ljude koji bi im pomogli u radu.

"Bolje da takvo nešto i ne komentiram. Ne može biti brutalnije kršenje Izbornog zakona i izbornog procesa. S druge strane, za izborni proces očekujem da će biti korektan. Čini mi se da ćemo imati rezultat sličan rezultatu od prije četiri godine, što bi bilo izvrsno. Što će nam to značiti u smislu izbora člana Predsjedništva i popune Doma naroda za koji ne znamo pravila igre, a Ustavni sud kazao da se pravila moraju definirati kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, vidjet ćemo", istaknuo je on.

Čović je također poručio kako nije zajednički kandidat HNS-a za člana Predsjedništva BiH za ove izbore, jer se o tome još nije pričalo.

"Ideja ima bezbroj, kroz HNS smo imali tu raspravu. Ali HDZ će predložiti kandidata koji će do kraja biti kompetentna i podržana osoba od svih stranaka HNS-a. Mislim da ćemo to pitanje otvoriti koncem lipnja kada budemo slagali liste HNS-a i HDZ-a", zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.