ČOLAK Nitko nigdje ne traži da se mora izbrisati nacionalni predznak u Ustavu BiH

Bariša Čolak, Dom naroda, predsjedništvo bih
Arhiva/hercegovina.info

HDZ-ov izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak ocijenio je u srijedu kako su prijedlozi Demokratske fronte Željka Komšića o izmjenama Izbornog zakona suprotni zaključcima više presuda Ustavnog suda BiH, kojima se jamči jednakopravnost triju naroda, te praksi nacionalno složenih zemalja u Europi.

Dužnosnici DF-a su tijekom dana su predložili izmjene Izbornog zakona kojim su zatražili da se izbriše nacionalna odrednica prigodom izbora članova Predsjedništva BiH, da se Dom naroda popunjava po popisu iz 1991. te da se u biti primijeni građanski sustav većine po načelu jedan birač jedan glas.

Čolak ističe kako je Ustavni sud BiH, u presudama po apelacijama Alije Izetbegovića i Bože Ljubića, potvrdio kako se mora osigurati jednakopravnost triju naroda prigodom izbora političkih predstavnika.

"Ustavno načelo o kolektivnoj jednakosti zabranjuje bilo kakvu dominaciju u strukturama vlasti, zabranjuje bilo kakvu privilegiju bilo kojega naroda", kaže Čolak. Pojasnio je kako izabrani politički predstavnici u tijelima vlasti koji su definirani za pojedine narode moraju biti izraz političke volje toga naroda, a da su prijedlozi DF-a posve suprotni tome načelu.

"To govori da su svi prijedlozi DF-a posve protivni odlukama Ustavnog suda iz 2000. o konstitutivnosti naroda te onoj iz 2016. u predmetu Ljubić, koja izričito traži da izabrani dužnosnici na administrativno-političkim razinama budu legitimni predstavnici naroda, odnosno da postoji veza između predstavnika i zajednice koju predstavlja", pojasnio je.

Čolak je odbacio tvrdnje kako presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu nalaže brisanje nacionalne odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH.

"Nitko nigdje ne traži da se mora izbrisati nacionalni predznak u Ustavu BiH. Nečije želje su nešto posve drugo", rekao je Čolak i dodao kako se na drugačiji način može otkloniti diskriminacija da se i predstavnici manjina mogu kandidirati za najviše funkcije u državi.

Izaslanik HDZ-a BiH u državnom Domu naroda Bariša Čolak odbacio je navode i kako je europska praksa da se u nacionalno složenim zemljama provodi sustav dominacije većinskog naroda, kao što to sugerira DF.

"Europski standard jedan čovjek jedan glas vrijedi u složenim zajednicama samo na lokalnoj razini i donjem domu Parlamenta. Na višim razinama, posebno onima gdje postoje dvodomni parlamenti samo u donjem domu primjenjuje se načelo jedan čovjek jedan glas", pojasnio je.

Pri tome je naveo primjere višenacionalnih zajednica poput Belgije ili Švicarske. Prijedlog DF-a o izmjenama Izbornog zakona dolazi u vrijeme kada vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA vode razgovore o izmjenama Izbornog zakona, što je višegodišnji prijepor koji stoji kao zapreka u međunacionalnim odnosima, ali i napredovanju zemlje prema europskim integracijama.