CHRISTIAN SCHMIDT "Ovo vam je posljednji poziv da se urazumite i formirate vlast"

Christian Schmidt
N1

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se danas javnosti kazavši kako očekuje da se se blokada u FBiH okonča jako brzo, kazavši da je ovo finalni poziv na dogovor, te da politički akteri imaju tu obavezu prema građanima, javlja N1.

“Izborni rezultati ne mogu biti u potpunosti provedeni iako postoji podrška većine u oba doma parlamenta za glasanje u Vladi. Podsjetiću sve političke aktere na njihovu odgovornost da omoće institucijama vlasti da rade svoj posao”, kazao je Schmidt na početku.

“Posebno imajući u vidu da nastavak rada sadašnje Vlade FBiH koja je u tehničkom mandatu, ne bi bilo u skladu sa demokratskom praksom i ne bi odražavalo volju birača. FBiH se nalazi u političkom zastoju i rascjepu između političkih blokova, jer se ovdje ne radi o suštinskom neslaganju i drugih građana koji žive u FBiH“.

“Borba za moć, ne za narode”

Schmidt je kazao da se ovdje radi o borbi političkih stranaka za moć, a ne o borbi za opstanak naroda.

“Ovdje se radi o brobi političkih stranaka za moć, a ne o borbi za opstanak naroda. Konstitutivni narodi i Ostali imaju svoje mjesto na osnovu onoga što je predviđeno u Ustavu i to se mora poštovati. Ali borba između političkih stranaka koja je borba za moć i prevlast se mora riješiti. Maksimalistički zahtjevi, taktike zastrašivanja i neprihvaćanje političke realnosti neće pomoći da FBiH krene naprijed“.

“Većina ljudi koje sam upoznao spremna je ići naprijed i međusobno surađivati samo kad bi im političari prestali govoriti da to ne mogu”.

Poručio je da trenutni zastoj ne može potrajati.

“Trenutni zastoj ne može potrajati. Volja birača izražena na listopadskim izborima mora biti prenesena u političku realnost, u suprotnom demokracija ovdje nema smisla”.

“FBiH mora funkcionirati jer nam je jaka Federacija potrebna za funkcioniranje države. Građani ove zemlje zaslužuju budužnost i napredak ovdje u vlastitoj zemlji. Previše toga je dovedeno u pitanje da bi se ova situacija mogla nastaviti“.

“Ova zemlja sada ima šansu koja je pružena kroz kandidatski status za buduće članstvo u EU i sada to mora iskoristiti za dobrobit svojih građana. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani svoje stranačke i pojedinačne interese i priznati više interese FBiH, države i građane”.

Za kraj je potučio da očekuje da političari nađu rješenje za blokadu što prije.

“Moraju raditi konstruktivno, bez obzira jesu li u vlasti ili oporbi. Oporba je neodvojivi dio demokracije. Očekujem da političari nađu rješenje za ovu blokadu i što prije nastave s formiranjem vlade koja ima podršku parlamentarne većine. To je njihova obaveza prema biračima“.

“Bez obzira na koga se ovo odnosi, ovo je finalni poziv da se urazume. Očekujem da se će ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti dodatnih konačnih poziva“.