CHRISTIAN SCHMIDT "Nisam kukavica, doći ću u RS. Jučer je bio planiran napad na mene"

Christian Schmidt
N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je kako se se ne plaši Dodikovih prijetnji i da će doći u Republiku Srpsku. On je u Pressingu N1 kazao da se ne osjeća kao kukavica i slabić što jučer nije otišao u Banja Luku, nego da je ispao mudriji od Dodika.

“Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Glazbeni festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali spriječiti moj dolazak?! Zamislite da se dogodio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, je li bilo tko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Europi netko radovali tomu, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Europe. Ja sam mudro djelovao”, rekao je Schmidt.

Schmidt je poručio da će sigurno doći u Banja Luku, ne precizirajući kad.

“Ja ću svoje obaveze izvršiti i brojni će se začuditi kako će to izgledati. Kad bih se plašio da odem u dio zemlje koja je kandidat za EU zato što mi neko prijeti, onda nešto ne bi bilo uredu sa mnom”, rekao je visoki predstavnik.

Schmidt je u Pressingu odgovarao na brojna pitanja voditelja Amira Zukića, a između ostalog o tome smije li smijeniti Dodika, hoće li nametati nove zakone, ima li i dalje podršku međunarodne zajednice i hoće li ostati u BiH, je li on visoki predstavnik samo za Federaciju a ne i za RS, je li ugrožen mir u zemlji, što bi se dogodilo ako bi se ugasio OHR i ako bi strani suci napustili Ustavni sud.

Cijelu misiju gledajte na N1 večeras od 20 sati.