Četiri preostale županijske skupštine HITNO trebaju imenovati delegate u Dom naroda FBiH

BIH, vlast, Dragan Čović, Božo Ljubić, županije, Božo Ljubić, Dragan Čović

Iz OHR-a kažu da su frustrirani blokadama i da "ne mogu isključiti mogućnost poduzimanja dodatnih mjera".

- Međunarodna zajednica duboko je frustrirana i razočarana što delegati u skupštinama i političke stranke u četiri županije i dalje nastavljaju opstruirati provedbe izbornih rezultata tako što blokiraju formiranje Doma naroda Federacije, a na taj način i druge institucije u zemlji, uključujući i Dom naroda BiH, koji je daytonska institucija - izjavila je jučer Ljiljana Radetić, glasnogovornica Ureda visokog predstavnika, za "Dnevni avaz".

Prema njenim riječima, aktivnosti "koje ugrožavaju formiranje dejtonskih institucija moraju biti razmatrane s velikom ozbiljnošću".

- Četiri preostale županijske skupštine trebaju hitno imenovati svoje delegate u Dom naroda FBiH. Delegati u skupštinama i političke stranke u ovim županijama ne mogu Federaciju i BiH beskrajno držati kao taoce. Političari su, prije svega, izabrani da štite interese i služe potrebama građana koje predstavljaju te svih ostalih građana u zemlji. Njihovo nedjelovanje utječe na živote milijuna građana u Federaciji i u BiH u cjelini - kaže Radetić.
Ima vremena

Iz OHR-a navode da "izabrani zvaničnici i njihove stranke svjesno ignoriraju obaveze da služe građanima i poštuju zakone". Ističe da još ima vremena "da oni koji su odgovorni urade pravu stvar".

Dodaje se da visoki predstavnik zajedno s Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira stalno prati situaciju.

- Ukoliko se nastave blokade, OHR ne može isključiti mogućnost poduzimanja dodatnih mjera kako bi demokratskim institucijama bilo omogućeno da funkcioniraju te da stranke i pojedinci koji opstruiraju formiranje ovih institucija u potpunosti odgovaraju za svoja djela - ističe glasnogovornica OHR-a.

Čović i Ljubić trebaju dati instrukcije

Radetić na odgovornost posebno poziva predsjednike dva HDZ-a Dragana Čovića i Božu Ljubića.

- Osobe kojima je izborno tijelo 3. listopada dalo mandate moraju uraditi svoj posao bez daljnjeg odlaganja. Posebno predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 moraju sada dokazati da su opredijeljeni poštivanju Ustava i zakona tako što će dati instrukcije svojim članovima u predmetnim županijskim skupštinama da urade ono što je potrebno kako bi osigurali da delegati u Dom naroda Federacije budu imenovani bez ikakvog novog odlaganja - kaže Radetić.