"ČETIRI I NEŠTO" Dodik je lagao o svojoj plaći, evo kolika su njegova primanja i ostalih članova Predsjedništva

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Plaća članova Predsjedništva BiH nije "četiri i nešto", kako je nedavno izjavio bivši predsjednik Srbije Milorad Dodik, nego debelo prelazi 5.000 maraka (približno 19.240 kn), javlja Buka.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, osnovna plaća utvrđuje se množenjem osnovice za obračun plaće i pripadajućeg koeficijenta. 

Članovi Predsjedništva imaju najveći koeficijent, koji iznosi 10. Osnovica za obračun plaća u institucijama BiH je 475,69 KM (1.830,44 kn), što znači da je osnovna plaća svakog od tri člana Predsjedništva BiH 4.766,9 KM (18.342,85 kn).

Međutim, konačnoj sumi dodaje se i određeni postotak ovisno o godinama radnog staža, i to kao dodatak 0,50 posto na iznos plaće za svaku započetu godinu efektivnog staža, a najviše do 20 posto od osnovne plaće. Tako piše u spomenutom Zakonu.

Budući da ni jedan od članova Predsjedništva BiH nije sa kratkim radnim stažem, za pretpostaviti je da im je osnovna plaća po osnovu staža uvećana približno 20 posto, dakle još do 900 KM. U prijevodu, mjesečna neto plaća člana Predsjedništva BiH je do 5.700 maraka.

Naravno, svi zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na naknade za topli obrok, prijevoz, odvojen život i ostalo, što ovisi o svakom pojedinačno. Te naknade ne ulaze u plaću, ali ukupna mjesečna cifra može dostići još 1.000 maraka (oko 3.848 kn).

Podsjećamo, na nedavnoj konferenciji za medije novinarka je pitala Milorada Dodika kolika mu je plaća.

- Četiri i nešto, ja financiram tri studenta iz svoje plaće. Zatekli ste me. Molim vas, dostavite sve oko moje plaće. Oko četiri i nešto, a je li bruto ili neto, nemam pojma - rekao je tada Dodik.