Čeka se politička raspodjela fotelja

SDP BIH, HSP BIH, NS radom za boljitak, SDA BIH, platformaši, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, Ante Krajina, ugovori, dugovi, platforma, platformaši, HSP BIH, Lijanovići, Živko Budimir

Izjašnjavanje o direktorskoj poziciji odloženo je do formiranja državne vlasti jer direktorska fotelja u UNO-u, koja je od vitalnog interesa i sa sobom nosi mjesečnu plaću od 5000 maraka, skoro je izjednačena s ministarskim funkcijama. 

Uvjetovanja

Jučerašnji pokušaj da se izabere direktor UNO-a protumačen je i kao pritisak pojedinaca da izborom direktora utječu na raspodjelu funkcija u novoj vlasti jer od ove pozicije ovisi funkcioniranje svih segmenata države u iduće četiri godine i raspodjela pozicija u novoj državnoj Vladi. 

Stoga Vijeće ministara nije željelo dodatno komplicirati situaciju oko formiranja vlasti jer sadašnja postava planira ući u novu široku koaliciju na državnoj razini. Pozicija direktora UNO-a tako će sačekati dogovor o tome tko će biti novi predsjedatelj Vijeća ministara, a tko državni ministar financija. 

Ovo je potvrdio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić koji je nakon sjednice kazao da bošnjačka strana uvjetuje izbor direktora UNO-a imenovanjem Vijeća ministara BiH, što, po njemu, nema nikakve veze.

- Jutros sam održao uži kolegij Vijeća ministara BiH i to stavio na dnevni red kao i prošli put i rekao da se čini velika šteta BiH što nema izabranog direktora UNO-a, rekao je Špirić. 

Podsjećajući da je natječajna procedura u vezi s izborom direktora zatvorena, on je rekao da je jedino što se moglo uraditi da se ne obezglavi Uprava jest donijeti odluku o izboru vršitelja dužnosti na 90 dana. 

- U međuvremenu će trajati razgovori o konstituiranju Vijeća ministara BiH i tražit će se neka kompromisna rješenja, kazao je Špirić. 

Prema sadašnjoj situaciji i postignutim dogovorima između stranaka, mjesto predsjedatelja Vijeća ministara trebalo bi pripasti Hrvatima, mjesto ministra financija Bošnjacima, a mjesto direktora Uprave za neizravno oporezivanje Srbima.

Najbolji kandidati


Kako su odlukom Upravnog odbora UNO-a za najbolje kandidate izabrani sadašnji v. d. direktora UNO-a Miro Džakula, zamjenik ministra financija i trezora Fuad Kasumović i zamjenica direktora UNO-a Svjetlana Perković izvjesno je da će upravo Perković biti nova direktorica nakon formiranja vlasti. 

Napomenimo i to da je Vijeće ministara raspisalo zadnji natječaj za direktora 14. ožujka. Osim toga, Vijeće ministara je 24. veljače prilikom imenovanja Džakule za v. d. direktora zadužilo Upravni odbor da u roku od 90 dana ponovno provede natječajnu proceduru za izbor i imenovanje direktora i da konačan prijedlog dostavi Vijeću ministara radi imenovanja. Cijela procedura pokrenuta je jer je Vijeće ministara 24. veljače razriješilo dotadašnjeg direktora UNO-a BiH Kemala Čauševića dužnosti. Džakula kao i sindikat i zaposlenici UNO-a nekoliko puta su upozoravali vlasti da izaberu vodstvo ove institucije jer o njezinom radu ovise milijuni maraka koji se prilijevaju u državnu blagajnu.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba