Budimir: Za izlazak iz krize trebalo je raspisati nove izbore

On je ponovio svoje poznate stavove o tome da se za imenovanje nove Vlade FBiH trebaju poštovati Ustav i zakoni, a jedna od mogućnosti za to je da Parlament FBiH raspusti sadašnju Vladu FBiH za što se čekalo pet mjeseci.

Govoreći o složenoj političkoj situaciji na državnoj i federalnoj razini, Budimir kaže da ta kriza traje od devedesetih godina, a jedna od posljedica toga je i ekonomska kriza te je naglasio da se ne treba "natjecati" u tome u kojem od dva entiteta je kriza veća nego u kojem od dva entiteta je bolje.

Izrazio je uvjerenje da bi se socijalni buntovi koji su uslijedili u Republici Srpskoj i kakve je moguće očekivati u Federaciji BiH u drugim zemljama dogodili mnogo ranije da su te zemlje u socijalnoj situaciji u kakvoj je BiH.

Napomenuo je da se situacija na državnoj razini i formiranje nove parlamentarne većine prenijela i na Federaciju BiH, ali i obratno te je ocijenio da "šestorka", koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990, nemaju kapaciteta za donošenje konkretnih rezultata za građane BiH, a taj kapacitet nije imala ni državna vlast u kojoj su bili članovi Stranke demokratske akcije (SDA).
Poručio je Budimir i da je sasvim jasno da s ovakvim uređenjem i sa ovakvim nefunkcioniranjem države BiH, teško se može kretati ka euroatlantskim integracijama odnosno ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Govoreći o suradnji sa svoja dva potpredsjednika Mirsadom Kebom (SDA) i Svetozarom Purdarićem (SDP) naglasio je da među njima nema problema u ljudskim odnosima, ali da problemi nastaju kada je potrebno implementirati stranačke interese na pozicijama na kojima su, a Budimir je potvrdio da s Pudarićem nije ni razgovarao o rekonstrukciji Vlade FBiH.

Podsjeća i da još uvijek nisu imenovane sudije Ustavnog suda FBiH oko čega nema saglasnosti predsjednika i dva potpredsjednika FBiH iako su procedure vrlo jasne.

No ističe da ga nije iznenadilo što potpredsjednik FBiH Kebo do sada nije reagirao na situaciju oko krize vlasti u FBiH i rekonstrukcije Vlade FBiH i niti to što je sada reagirao, a na pitanje da li su sada pritisci na njega prestali kada je Kebo zauzeo stav o tom pitanju, Budimir ističe da ne trpi bilo kakve pritiske niti im je izložen.

Podsjetio je na obvezu iz platforme o donošenju Zakona o Vladi FBiH kojim bi se spriječilo preglasavanje u Vladi te naveo da to nije ispoštovano, a to ne bi trebao biti problem jer su članovi HDZ-a bili oni koji su najčešće istupali s podatkom da su 200 puta preglasani.

- Na moj upit o tome premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je kazao da dok je Hrvatska stranka prava (čiji je Budimir član), u vlasti njima to ne predstavlja problem, ali kada bi HDZ ušao u Vladu onda mi bili protiv toga jer se boje da bi oni takav mehanizam koristili za ucjene, a ne za stvarnu zaštitu vitalnih interesa Hrvata u Federaciji BiH - kazao je Budimir.

Na pitanje zašto je promijenio odluku kada je u pitanju vraćanje Desnice Radivojevića na poziciju ministra u Vladu FBiH, Budimir je kazao da se u razgovoru s njim nakon presude Ustavnog suda FBiH uvjerio u korektnost ministra Radivojevića.

- On mi je tada rekao da mene ne smatra odgovornim za ovo stanje, te istaknuo da više ne isključuje mogućnost da je dao svoju suglasnost na aktiviranje ostavke o kojoj je SDA govorio. Kazao je i da se sada osjeća izmanipuliranim te da će ukoliko se vrati na funkciju ministra raditi samo u interesu građana - pojasnio je Budimir.

Na kraju intervjua za TV1 predsjednik Budimir ponovio svoj stav kada je u pitanju revizija branitelja ističući da je potrebno donijeti izmjene važećeg Zakona o reviziji branitelja, a posebno je naglasio da se ona ne provodi isto na pripadnike HVO-a i Armije BiH, ali ni na sve pripadnike unutar jedne skupine nego se provodi po tome "kojoj političkoj opciji pripadaju, što se ne bi smjelo raditi na tako osjetljivoj populaciji".

Fena