Budimir: Vlada mora poštivati instituciju predsjednika

"Ovdje se nije ulazilo odluke da li je ona u skladu sa zakonom ili ne. Spor je bio pokrenut o pitanju provođenja odluka predsjednika FBiH. Ustavni sud je jasno poručio javnosti da je Helez bio dužan da provodi odluku koju sam donio u funkciji predsjednika FBiH", rekao je Budimir novinarima u Sarajevu.

On je najavio da će uslijediti razmatranje posljedica takvog ponašanja.

Budimir nije želio da šire komentira rješenje Ustavnog suda FBiH kojim je odbijen zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića u sporu protiv devet "opozicijskih" ministara FBiH.

"Ono što je evidentno jeste da je Vlada FBiH 19. ožujka donijela odluku, i to većinom glasova, što je u skladu sa Poslovnikom o radu. To što se nekome ta odluka ne sviđa, ne daje mu za pravo da je ne provodi. Ukoliko je ona sporna, u smislu poštivanja postojećih zakonskih propisa, postoji način na koji se provjerava zakonitost", rekao je Budimir.

Budimir je podvukao da je očigledno da pojedinci ili pojedine političke stranke, zbog neke svoje snage ili veličine koju umišljaju, smatraju da su iznad Ustava i zakona.

"Krajnje je vrijeme, Bogu hvala, da imamo Ustavni sud FBiH i suce koji svojim djelovanjem u posljednjih godinu i više pokazuju da su najzdravija institucija u BiH, i svi mi bi trebalo da se ponašamo kao oni", poručio je Budimir.

Ustavni sud FBiH donio je presudu, kojom se utvrđuje da je federalni ministar za pitanja branitelja i ratnih invalida Zukan Helez u obavezi da postupa po odluci o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju, koju je donio predsjednik Federacije Živko Budimir, sve dok ovaj sud ne odluči drugačije.

Srna