Budimir sutra daje iskaz pred parlamentarnom komisijom

Ova komisija je formirana, nakon uhićenja Budimira, da bi ispitala da li je on dostojan vršenja predsjedničke funkcije.

Na prethodnoj sjednici Komisija je, posredstvom odvjetnika, dostavila Budimiru koji je u to vrijeme bio u pritvoru, pitanja čiji odgovori su trebalo da budu pisani iskaz Budimira.

Nakon što je Budimir pušten iz pritvora, Komisija je za sutra najavila njegovo parlamentarno saslušanje - davanje iskaza.

Mandat Komisije je da utvrdi činjenice vezane za Budimira a da zaključke dostavi u formi prijedloga na izjašnjavanje Predstavničkom domu. Članovi naglašavaju da Komisija nije nikakav "organ gonjenja".

Odvjetnikm Živka Budimira Ragib Hadžić je prošlog tjedna rekao da se uručena pitanja za Živka Budimira, uglavnom odnose na to da li je on (Budimir) prekršio zakon kada je donosio neke odluke o pomilovanju i je li se pritom pridržavao položene zakletve predsjednika Federacije BiH.

Jedno od pitanja Budmiru je i da li je na njega vršen pritisak radi rekonstrukcije vlasti te je li mu stavljano do znanja da može biti i uhićen. Također mu je postavljeno pitanje smatra li da je trebao da prenese dio ovlaštenja na potpredsjednike FBiH.

Članovi Komisije Predstavničkog doma, formirane povodom "Budimirovog slučaja", predstavnici su svih parlamentarnih stranaka.

Fena