Branimir Glavaš: Sljedećih 15 godina neće doći do izručenja ratnih zločinaca

Saborski zastupnik na privremenom boravku u BiH kaže kako ima pouzdane informacije da još najmanje 15 godina neće biti izručen Hrvatskoj, jer zemlje ne žele otvarati tu Pandorinu kutiju.

Ministar pravosuđa Šimonović ovih dana je najavio kako će doći do sklapanja dvostranih sporazuma o izručenju među državama regije, no da će se ti sporazumi odnositi na djela organiziranog kriminala i korupcije. Takvim sporazumima ne bi bili obuhvaćeni ratni zločinci i mnogi druge koje zemlje regije traže u velikom broju.

"Do sklapanja takvog sporazuma neće doći još 15 godina"

"Ja imam informaciju da neće doći do sklapanja takvog sporazuma u sljedećih 15 godina. Neće doći do sklapanja sporazuma o izručenju za ratne zločine, odnosno za bilo što osim organiziranog kriminala", rekao je Branimir Glavaš te dodao kako bi time bilo zahvaćeno 14 500 predmeta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, piše Biznis.ba.

Glavaš kaže kako bi se time otvorila Pandorina kutija kojoj se ne bi vidio kraj. Iz svoje slobode u susjednoj zemlji, Glavaš je poručio Hrvatskoj da njegov slučaj proslijedi pravosuđu u BiH gdje bi se on želio braniti u ponovljenom postupku. "Neka preda moj spis BiH. Hrvatskom pravosuđu ne vjerujem, hrvatsko pravosuđe ne priznajem i ne želim pred hrvatskim pravosuđem stajati, rekao je Glavaš te dodao kako se pred našim pravosuđem branio četiri godine, a da nije bio kriv.

"Neka izvole moj spis predati pravosuđu BiH"

Tvrdi kako je našem pravosuđu vjerovao, ali se prevario te mu više "ne pada na pamet" polemizirati sa hrvatskim pravosuđem. "Neka izvole moj spis predati pravosuđu BiH i potpuno mi je svejedno gdje će biti ponovljeno suđenje", poručio je Hrvatskoj saborski zastupnik Branimir Glavaš te je dodao kako suđenje može biti ili u Sarajevu, Banja Luci ili Mostaru.

Jučer je ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio sklapanje dvostranih sporazuma o izručenju u državama regije. O tim sporazumima Hrvatska pregovara sa BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, no oni bi se, po riječima ministra, odnosili samo na djela organiziranog kriminala. Takvim sporazumima došlo bi do brzog izručenja odbjeglog riječkog kirurga Ognjena Šimića, dok bi Branimir Glavaš nastavio uživati u svojoj slobodi. Najnoviji slučaj mogućeg bijega preko granice u slobodu je i ubojica iz Širokog Brijega Oliver Knezović koji ovim dvostranim sporazumima ne bi bio obuhvaćen.

index.hr