Božo Ljubić u Saboru: Raspravljamo o poskupljenju banana dok jedan narod nestaje iz BiH

božo ljubić
... izvan Hrvatske dr Božo Ljubić govorio je danas u parlamentu Hrvatske o stanju u BiH, položaju Hrvata i hrvatsko-bošnjačkim odnosima u povodu 23. obljetnice potpisivanja Washingtonskog sporazuma, kojim je zaustavljen rat između Hrvata i Bošnjaka i uspostavljena hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Hrvati iz BiH nisu bili sretni što su se morali u novostvorenoj Federaciji odreći Hrvatske Republike Herceg Bosne, entiteta, zahvaljujući kojemu su uspjeli obraniti veći dio područja koja su nastanjivali i zahvaljujući kojemu su kroz sve godine rata ostvarivali ekonomska i socijalna prava, tim više što su ulazili u zajednicu s višestruko brojnijim Bošnjacima s kojima su vodili krvavi rat godinu dana, opravdano strahujući od majorizacije i dominacije, kazao je Ljubić.

On je podsjetio kako je Washingtonski sporazum u ime Hrvata iz B i H potpisao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman a ispred Bošnjaka predsjedavajući Predsjedništva B i H Alija Izetbegović. Ustav Federacije, koja je ustrojena od 10 kantona /županija, su potpisali, u ime Bošnjaka Haris Silajdžić, a ispred Hrvata predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg Bosne Krešimir Zubak. Federacija je uspostavljena na teritorijima pod kontrolom Armije B i H i Hrvatskog vijeća obrane, odnosno dva privremena administrativna aranžmana Republike B i H i Hrvatske Republike Herceg Bosne. U Washingtonu je zaključeno da će se nakon završetka rata čitava B i H „kantonizirati"

Sponzori Washingtona, SAD, su Hrvatskoj zauzvrat obećali podršku integracije privremeno okupiranih teritorija u ustavno pravni poredak Hrvatske a Hrvatska je Hrvatima u B i H, jamčila zaštitu od brojnijeg naroda uspostavom konfederalnih odnosa Hrvatske i Federacije B i H, kazao je Ljubić, podsjećajući kako je nakon Washingtonskog uslijedio Daytonski mirovni sporazum, kojim je Bi H uspostavljena kao država dva entiteta; RS i FBiH, dok je Konfederacija Republike Hrvatske i Federacije BiH kasnije odbačena.

-Godine 2002., nametnutim promjenama ustava entiteta i Izbornog zakona, od strane predstavnika međunarodne zajednice, pod motom konstitutivnosti sva tri naroda na čitavoj teritoriji B i H, instrumenti zaštite kolektivnih prava Hrvata u Federaciji su eliminirani a u drugom entitetu se nije dobilo ništa. Posljedica je da Hrvati danas nisu u stanju više birati niti legitimne predstavnike u institucije koje su ustavima entiteta i države predviđene za zastupanje naroda, kazao je Ljubić.

Podsjetio je da je Ustavni sud B i H na osnovu njegove apelacije iz 2014., presudio da je Izborni zakon nužno izmijeniti da bi se svakom narodu omogućilo legitimno političko predstavljanje naroda u institucijama, kao što su domovi naroda entiteta i države, te Predsjedništvo BiH.

-U ovom momentu, bošnjačka strana vrlo otvoreno opstruira provedbu slova i duha Odluke Ustavnog suda, što prijeti destabilizacijom B i H uz moguće posljedice i na širu regiju.Zašto? Odgovor je vrlo prozaičan, zadržavanjem dominacije vrši se selektivna neproporcionalna redistribucija financijskih i prirodnih resursa, kazao je Ljubić u Hrvatskom saboru, te naveo jedan primjer, napomenuvši da ih ima na desetine.

-Na osnovu diskriminatornih koeficijenata raspodjele prihoda iz PDV i carina s jedinstvenog računa, prema općinama i županijama, Sarajevska županija je u periodu od 8 godina (2006-2013), ne pripadajuće „uprihodovala" preko 1,2 milijarde KM, a sve većinske hrvatske županije su izgubile. Kako? Pa tako što je Sarajevskoj županiji dodijeljen koeficijent „2" a većinskoj hrvatskoj Herceg-bosanskoj sa sjedištem u Livnu koeficijent 1,1. Zato se hoće zadržati dominacija, kazao je Ljubić.

On je naglasio kako je pozicija Hrvata u entitetu Republika Srpska još lošija, jer su tamo Hrvati pred potpunim nestankom i broj je pao ispod 5% prijeratnog broja.

Ljubić je upozorio da je za izmjenu Izbornog zakona ostalo još mjesec i pol dana jer su izbori u listopadu.

Naglasio je kako se ustavom zajamčena konstitutivnost, ostvaruje, između ostalog, Izbornim zakonom kao najvažnijim aktom nakon Ustava, podsjetio je da je Hrvatska u ime Hrvata iz BiH potpisala i Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum, da je članica Vijeća za implementaciju mira u B i H(vrhovnog suverena u B i H). Upozorio je da se hrvatski prostori u B i H prazne od Hrvata a najviše Hercegbosanska županija koja pokriva 25% teritorija Federacije B i H i „čuva leđa" većem dijelu jugozapada Hrvatske.

-Već je više od godinu dana otkad sam, još tadašnjem, predsjedniku Sabora Petrovu, poslao prijedlog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, da se na raspravu u Sabora stavi točka o položaju Hrvata u B i H i o Bosni i Hercegovini kao najvažnijem susjedu Hrvatske. Do sada ništa.Raspravljamo mjesecima treba li stanku za „poskupljenje banana" omogućiti u 9:30 ili u 14 sati!? Godinu dana o simbolima iz II svjetskog rata. Raspravljamo o svjetonazorskim pitanjima, kao da jedan drugome možemo promijeniti svjetonazor. A nestaje nam narod u susjednoj državi a iz Hrvatske iseljavaju osobe svih svjetonazora. Svakoj stranoj investiciji nalazimo zapreke a jedino investicije mogu narod zadržati u državi, kazao je ogorčeno Ljubić u Hrvatskom saboru.