Božo Ljubić: Traženje provođenja odluke Ustavnog suda nije miješanje u unutarnju politiku BiH

Božo Ljubić, izbori, Božo Ljubić, OHR, izborni zakon, Božo Ljubić

Ljubić je rekao za Televiziju N1 da je i Europski parlament tražio da bude provedena ova odluka i da to isto može tražiti i Hrvatska.

"Na taj način Hrvatska, kao članica EU, ima pravo i obavezu da ukazuje zemlji aspirantu za članstvo u EU na poštivanje vladavine prava, a eminentno poštivanje vladavine prava je poštivanje odluka vlastitih ustavnih sudova", istaknuo je on.

Govoreći o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koja bi se trebala naći pred saborskim zastupnicima u srijedu, 12. prosinca, Ljubić je pojasnio da su nametnutim promjenama Ustava Federacije BiH (FBiH) 2002. godine Hrvati dovedeni na "rub političke i ustavne konstitutivnosti".

"Već nekoliko izbornih ciklusa Hrvate nisu predstavljali njihovi legitimni predstavnici u vladama entiteta i u Predsjedništvu BiH. To je dovoljan razlog da se o tome izjasni Hrvatska koja je potpisnik i Washingtona i Daytona, prema tome ima i obavezu da se izjasni, ako se oni krše", rekao je Ljubić.

On je naveo da u porukama Deklaracije nema nikakvih bitnih promjena, već da su one terminološke prirode, te dodao da je ova deklaracija sada koherentan i dobar dokument koji Hrvatski sabor može usvojiti, prenosi Srna.

"Cilj nam je da Hrvatski sabor to usvoji maksimalnim konsenzusom vlasti i opozicije, jer bi to bila najbolja poruka Hrvatima u BiH. Više puta sam ponovio da bih želio da Hrvatski sabor i uopće hrvatska politika ima prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH konsenzus kakav je Hrvatska imala prilikom ulaska u EU ili NATO", rekao je Ljubić.

Komentirajući izjavu trojice bivših visokih predstavnika u BiH - Paddy Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta koji kažu da se Hrvatska miješa u unutrašnje odnose u BiH, Ljubić je istaknuo da te tri osobe nemaju nikakav kredibilitet da govore o tom pitanju.

Prema njegovim riječima, oni su sukrivci za ovakvo stanje u BiH koje, ne samo da je hrvatsku poziciju u BiH dovelo na rub političkog subjektiviteta, već je i dodatno destabiliziralo BiH.