Božo Ljubić: DF je dio bošnjačkog bloka, hrvatske pozicije pripadaju strankama HNS-a

božo ljubić

Na pitanje trebaju li predstavnici HDZ-a i HNS-a razgovarati, pregovarati sa strankom Željka Komšića o formiranju vlasti, Ljubić je odgovorio da, kroz ovaj proces koji traje već skoro šest mjeseci, nakon izbora, apsolutno je definirano predstavljanje Hrvata, a i Srba u pregovorima za uspostavu vlasti na nivou entiteta i države.

- Što se tiče hrvatskog predstavljanja, HDZ BiH je kao predvodnik stranaka HNS-a taj partner u pregovorima. Tko će s bošnjačke strane činiti sastav bošnjačkog bloka, to mi nikada nismo određivali niti želimo. Ako se DF sam definira kao dio bošnjačkog bloka koji predstavlja SDA, odnosno njihov frontmen Bakir Izetbegović, ja vjerujem da će HNS to prihvatiti. Naravno, smatram kako ne treba, niti će se to dogoditi da HDZ, odnosno stranke HNS-a, ulaze u pregovore s bilo kojom pridruženom strankom bošnjačkom bloku - kazao je Ljubić.

Na konstataciju da DF tvrdi da oni nisu bošnjačka, već multietnička stranka i da će u pregovorima o uspostavi vlasti tražiti ne samo bošnjačke, već i hrvatske i srpske pozicije u izvršnoj vlasti na nivou BiH i FBiH, Ljubić je rekao da apsolutno hrvatske pozicije pripadaju strankama HNS-a i tu nikakvih promjena neće ih biti.

- Sama činjenica da se DF na neki način nudi SDA i ako je SDA eventualno prihvati, oni su sami sebe definirali kao dio bošnjačkog bloka - rekao je Ljubić.

Komentirao je i imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH. SNSD je predložio Zorana Tegeltiju, no dvojica članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić uvjetuju njegovo imenovanje usvajanjem Godišnjeg nacionalnog plana, kojim bi se aktivirao MAP.

- Želim reći svoj osobni stav, a to je i stav HNS-a, a to je da je stajalište hrvatske politike u BiH, aktiviranje MAP-a i priključenje NATO-u. To je naš cilj. Do njega želimo doći maksimalno mogućim konsenzusom svih političkih aktera i legitimnih predstavnika sva tri naroda u BiH. To je pravi način da to članstvo u NATO-u bude od koristi i BiH i NATO-u. Što se tiče samog aktiviranja MAP-a, nepotrebno je uvjetovati pristanak da tako kažemo formalni jer imamo već strateške dokumente od Predsjedništva BiH, do Zakona o obrani, koji tu stvar definiraju. Stvar je sada daljnjeg kreiranja političke klime u BiH koja će dozvoliti da napravimo taj prvi tehnički korak aktiviranjem MAP-a koji bi nam omogućio, dakle vojsci BiH, da bude inteoperabilnija s najmodernijim sistemom obrane u svijetu. A do članstva u NATO-u je i nakon aktiviranja MAP-a još dug put. Treba, dakle, kreirati političku klimu u BiH da svi shvate da je interes i njihov; i naroda i države članstvo u NATO-u. Ne samo u vojnom sistemu nego i sistemu vrijednosti. Nikakvo uvjetovanje u tom smislu kad je u pitanju slaganje vlasti nije dobro i mislim da se neće na tome insistirati. Tako da ja vjerujem da ćemo dobiti vrlo brzo Vijeće ministara - kazao je, između ostalog, Božo Ljubić.