Boras ministar MUP-a, Bradvica ide u Zavod za zdravstvo

Kad je u pitanju HDZ BiH, koji će činiti okosnicu Vlade, kod njih je već sve poznato.
Kako doznaje Dnevni list iz pouzdanog izvora, novi ministar MUP-a bit će Zdravko Boras Brada, koji će na ovom mjestu zamijeniti Gordana Bradvicu.

Boras trenutačno obnaša dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Ljubuški,  a Bradvica,  kako doznaje Dnevni list, najvjerojatnije odlazi u Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a.

Također, umjesto Darija Sesara na čelo Ministarstva gospodarstva sjest će Ivica Ćorić.

Ostaju tri stara ministra


Iako još uvijek nije postignut čvrst dogovor o ministarskoj poziciji u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, najviše izgleda zamijeniti Marija Bušića ima Helena Lončar. Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ostaje Stjepan Bogut, a ministar za pitanja branitelja iz Domovinskog rata će kao i u prošlom mandatu biti Mladen Begić. Kako smo ranije i pisali, dopredsjednik Vlade i ministar financija ostat će Radoslav Luburić. Završetak višemjesečnih pregovora, kaže naš izvor,  završit će danas, a zadatak ovu priču privesti kraju na sebe je preuzeo mandatar i novi-stari premijer Zdenko Ćosić.

Nepoznati prijedlozi “devedesetke”


HDZ BiH, koji je apsolutni pobjednik izbora u ZHŽ-u, dat će dva ministarstva “devedesetki”. Iako se ranije govorilo da će “devedesetki” pripasti Ministarstvo obrazovanja, doznajemo da će im se ipak dati Ministarstvo pravosuđa i uprave te Ministarstvo prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša. Ipak, ni ova ministarstva nisu dogovorena do kraja, a danas će se znati točno koliko će “devedesetka” dobiti ministarstava i tko će u njima sjediti. U posljednjih nekoliko dana iz županijske “devedesetke” procurila je priča da na čelo Ministarstva pravosuđa i uprave treba doći Mariofil Ljubić, brat predsjednika HDZ-a 1990. Bože Ljubića. Ovo je unijelo razdor u Županijski odbor pa se stoga i formiranje nove Vlade oteglo. Ipak, već poznat je stav županijskog HDZ-a BiH da u ministarstvima koje daju HDZ-u 1990. ne žele vidjeti nikoga tko je sudjelovao u radu stare Vlade, jer su ti ljudi, prema njihovom mišljenju, sudjelovali u rušenju županije u posljednje četiri godine.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba