Blijedo(liko) izdanje Bakira Hadžiomerovića kod Zlatka Lagumdžije u 60 minuta

60 minuta, FTV, ivo banac, 60 minuta, RAK, FTV, Bakir Hadžiomerović, Slobodan Vasković, Zlatko Lagumdžija, Bakir Hadžiomerović, Bakir Hadžiomerović, Slavo Kukić, branitelji, Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, 60 minuta, Bakir Hadžiomerović, zaštita, policija, Milorad Dodik, FTV, presuda, Bakir Hadžiomerović, slobodna bosna, Bakir Hadžiomerović, SDP BIH, Bakir Hadžiomerović
Kad ugledaše prizor na ekranu moji ukućani se razbježaše, a ja tjeran nekim mazohističkim porivom ostah i odgledah Zlatka „u 60 minuta" skoro 60 minuta.

Piše: K. Matić, Dnevnik.ba

Uvjeravao je šef SDP-a i FTV-a sluđene gledatelje kako je sa 17 posto osvojenih glasova njegova stranka „pobjednik izbora", ali ne može sama sastaviti vlast, da je za „SDP glasao 300.000 Srba, Hrvata i Bošnjaka", da danas „nitko ozbiljan ne tvrdi da je federalna vlada nelegitimna i nelegalna, jer je ona svojim temeljitim radom pokazala da je i legalna i legitimna", da je „mandatar Kukić nestranačka osoba", da on vjeruje kako će „on osigurati podršku većine u Parlamentu".

No, najzanimljivije u Lagumdžijinom istupio bio je Bakir Hadžiomerović, koji je u svog šefa blijedo blenuo, pokazujući javnosti kako je i njemu muka od onog što sluša. Kad bi šef završio, Bakir bi samo nevoljko pogledao u šalabahter na stolu s lijeve strane i postavio sljedeće pitanje.

- Očito je da čovjek ( Kukić) nema nikakve šanse dobiti podršku većine u Parlamentu, otelo se u jednom trenutku jadnom Bakiru, na što je Lagumdžija lakonski odgovorio, „kako će se Vijeće ministara formirati s Kukićem ili bez Kukića ili se neće formirati.".

- Vidite, postoje ljudi koji kažu ili će Vijeće ministara biti formirano kako mi hoćemo ili neće biti formirano nikako. E ako je tako neće biti formirano nikako, kazao je Lagumdžija, pripisujući svoje ucijene drugima.

Lagumdžija je potom uvjeravao da oni koji ne podržavaju njegov koncept, „ne vole BiH i kako ih se ne može natjerati da je vole", da Miroslav Lajčak radi na podjeli BiH i još koješta.

Jedno od Bakirovih pitanja iz šalabahtera otkrilo je kako Lagumdžija baš i ne vjeruje da će njegov "nestranački" mandatar Kukić dobiti podršku.- Nedavno ste primjećeni na jednom skupu u Sarajevu s gospodinom Martinom Ragužem, konstatirao je Bakir, a onda ispalio: Postoji li mogućnost da stranke Platforme kandidiraju upravo Raguža, kao nestranačku osobu, na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara.

Lagumdžija je najprije nahvalio Raguža, kazavši na kraju, kako on vjeruje Kukiću, ali da bi volio da gospodin Raguž bude ministar u Vijeću ministara. Na Bakirovu konstataciju da dva HDZ- traže sve hrvatske pozicije u Vijeću ministara, odgovorio je bahato da mogu dobiti sve- da prihvate Kukića za mandatare i da uzmu dvije preostale pozicije. Ostalo je još da Lagumdžija odredi tko može biti na toj drugoj poziciji. Ekskluzivno u 386-om izdanju 60 minuta. Oslobodi nas, Gospodine, od ovih zala, molimo te !!