Bivši UDBA obavještajci traže naknadu od Hrvatske

Ivan Grujić, biskup dr.sc. Mili Bogović, bivši pukovnik Udbe, UDBA, zaštita komunističkih zločinaca, Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, Petar Penava, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, Stjepan Đureković, Josip Perković, Ante Nobilo, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , udbaši, udbašija, UDBA, slučaj Đureković, anto nobilo, Suđenja Perkoviću i Mustaču , opstrukcija suđenja, predmet protiv Vinka Sindičića, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, DORH, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Stjepan Đureković, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, UDBA, udbašija, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač,  Ivan Krmpotić, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vanja Špiljak, suđenje, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , UDBA,
Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač, kojima se u Njemačkoj sudi zbog umješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranata Stjepana Đurekvića, očekuju početak sudskih postupaka pred hrvatskim sudovima nakon što su državu tužili za naknadu milijunskih troškova njihove obrane.

Za Mustača je u srijedu na sudu u Jastrebarskom trebalo biti održano pripremno ročište, na kojemu je među ostalim trebao biti određen datum početka suđenja, no ono je, po riječima njegove odvjetnice Lidije Horvat, odgođeno zbog obimnosti pravnih propisa, a novi će teremin biti zakazan pisanim putem.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo Hini je kazao da oni prvo ročište u svom odvojenom postupku na zagrebačkom Općinskom sudu očekuju u svibnju, nakon što pokušaj mirenja s državnim odvjetništvom nije uspio.

Nobilo je prije tužbe protiv države podmirenje odvjetničkih troškova tražio od MUP-a, no bivši ministar Ranko Ostojić odbijenicu je obrazložio tvrdnjom da MUP nije pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat Hini je, pak, u srijedu izjavila da bi Hrvatska trebala financirati Mustačevu obranu, kao što je to radila i u slučajevima drugih hrvatskih državljanina.

To, kaže odvjetnica, propisuju zakoni o SOA-i policiji prema kojima država financira obranu djelatnicima tih službi protiv kojih se vodi postupak zbog nedjela povezanog s obavljanjem službe. Dodala je da je Mustačeva tužba protiv države za naknadu troškova obrane uslijedila nakon odbijenice Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici za koje je sporan kontinuitet tih zakona i službi. Horvat kaže kako se iz toga može isčitati da se čak poriče i sukcesija, odnosno da bi Hrvatska proizašla iz nekadašnje SFRJ.

Državno odvjetništvo je prema riječima Mustačeve odvjetnice zahtjev za snošenjem troškova obrane odbilo i zato jer smatra da bi to bilo »protivno moralu društava s obzirom da država nije dala nalog za ubojstvo«.

Horvat, međutim, kaže da se ne može kretati izvan njemačke optužnice prema kojoj je nedjelo počinjeno u obavljanju službe te da se treba držati i načelne presumpcije nevinosti, odnosno načela da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno.

»Odbinajem financiranja troškova obrane bi se diskriminiralo Mustača jer je država pristala snositi troškove obrane protiv nekadašnjih okrivljenika za ratni zločin, što je teže nedjelo od ubojstva«, kaže Horvat.

Perković i Mustač su prije dvije godine izručeni Njemačkoj, gdje im se zajedno sudi zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kraj Muenchena.

Hina