BiH će glasovati za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a, Dodik pisao Putinu i Lavrovu

Milorad Dodik
EPA

Bosna i Hercegovina će na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda podržati inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini, poručila je dr Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova tijekom sastanka s veleposlanicima i diplomatima država članica Europske unije, Velike Britanije i Japana.

Šef Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Johan Sattler zahvalio je Turković što je Bosna i Hercegovina, kako je rekao, odabrala pravu stranu te podržala stavove kojima se osuđuje kršenje suvereniteta Ukrajine, nasilje i kršenje međunarodnog prava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tijekom sastanka je istaknuto da članstvo u Vijeću za ljudska prava UN zahtjeva promociju, poštivanje i zaštitu ljudskih prava država članica. Suspenziju Rusije iz Vijeća za UN-a za ljudska prava predložile su Sjedinjene Američke Države, uz podršku Velike Britanije i još nekoliko država.

Dodik pisao Putinu i Lavrovu

Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare, a glavna tema je bila glasanje veleposlanika BiH pri UN-u Svena Alkalaja za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a.

Sadržaj se učitava...

Dodik je istaknuo da Alkalaj ne smije glasati u UN-u bez stava Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava BiH. Vidjeli smo da su se mnoge zemlje o tome izjašnjavale, BiH nije. Alkalaj ne glasa u ime BiH, to je privatna odluka 'muslimanskog' kruga iz Sarajeva. To je kršenje Ustava", kazao je Dodik.

Dodao je da je o ovome pisao generalnom tajniku UN-a, kao i brojnim veleposlanicima te Putinu i Lavrovu.

"Jedini organ zadužen za provođenje vanjske politike BiH je Predsjedništvo BiH. Vidimo da to u posljednje vrijeme određena gospoda radi", rekao je između ostalog Dodik.