BEVANDA Moguće povećanje plaća u institucijama BiH

Vjekoslav Bevanda, HDZ priopćenje, Vjekoslav Bevanda, ustav, plaće, Hazim Rančić, Vjekoslav Bevanda

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda po drugi put je imenovan na ovu poziciju i u novi mandat ulazi s povećanjem proračuna institucija BiH za 30 milijuna KM i najavom mogućnosti da osnovica plaće u zajedničkim organima bude povećana za 4,5 posto.

U razgovoru za Glas Srpske ministar Bevanda ističe kako su sve jači pritisci sindikata da se nakon sedam godina poveća osnovica, te očekuje usvajanje proračuna do kraja ožujka ove godine. - Institucije BiH imaju proračun približan onom u Sarajevskoj županiji ili trećinu ili četvrtinu onoga što se potroši u entitetima.

Kao bivši ministar financija FBiH dobro znam da su ključne oblasti u nadležnosti entiteta, poput obrazovanja, zdravstva, socijalnih davanja i sasvim je razumljivo da na razini BiH ne trebaju tako veliki iznosi u proračunu. Međutim, imamo mnogo važnih institucija, sve one moraju se financirati da bi bile funkcionalne i teško je odrediti što je najvažnije i to nam je i najteži dio posla tijekom konzultacija s proračunskim korisnicima. Mnogi proračun doživljavaju kao plijen i rado bi ga podijelili snagom jačeg ili većeg, ali to ne ide tako. Imamo Program reformi, imamo jasne obveze prema Europskoj uniji, određenim kreditorima i, na kraju, planom i programom rada. Imamo i zahtjeve sindikata koji od 2012. godine, kada su im smanjene i plać i naknade, traže povećanje jer sad imaju niža primanja i od entitetske i županijske uprave, objasnio je Bevanda.

- Usvajanjem proračuna za 2019. godinu ostvarena je mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i to će se početi isplaćivati uz plaće za siječanj, rekao je Bevanda odgovarajeći na upit hoće li se udovoljiti zahtjevima sindikata da im bude povećana osnovica na plaću. - Postoji inicijativa da se osnovica vrati na razinu na kojoj je bila 2012. godine kada je snižena za 4,5 posto. Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koji je Vijeće ministara imlo s njima, kada su smanjene plaće i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Evo, prošlo je sedam godina i sve češća su pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak. Siguran sam da nitko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima. To je odluka koju donosi Vijeće ministara na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, pa ćemo uskoro vidjeti hoće li biti prihvaćena ova inicijativa, naglasio je Bevanda.

Donesena je odluka o privremenom financiranju institucija BiH za prvo tromjesečje ove godine, na upit jesu li novi ministri dostavili primjedbe na proračun za ovu godinu i kada se može očekivati da bude usvojen, Bevanda kaže kako još nisu dobili proračunski zahtjev iz Predsjedništva BiH, a konzultacije s proračunskim korisnicima završene su prije dva mjeseca. - Ne mislim da će biti mnogo korekcija, ali ne treba zaboraviti da slanjem proračuna u Vijeće ministara BiH tek počinje proces usvajanja. Predsjedništvo BiH je po Ustavu predlagač proračuna, a konačnu riječ daju oba doma Parlamenta BiH i moguće je kroz amandmansku fazu mijenjati i korigirati sve što se ocijeni neophodnim. Nadam se da ćemo ove godine imati samo jednu odluku o privremenom financiranju koja ističe 31. ožujka, rekao je Bevanda.