Berislav Pušić u četvrtak na pokopu oca

Pušić će, kako doznajemo, već danas doći na područje Hercegovine, kako bi u četvrtak mogao prisustvovati pokopu svog oca. Na ovu se odluku Haškog tribunala tužiteljstvo nije žalilo, tako da je formalni zahtjev za puštanjem na slobodu ispoštovan u veoma kratkom vremenu.

Naime, Hrvatska i BiH su već prije mjesec dana dale jamstvo za Pušićevu slobodu, te je sva procedura, koju inače zahtjeva Tribunal u Haagu u ovakvim slučajevima, time završena.

Završena sva procedura

Ovo je učinjeno zbog činjenice da je Pušićev otac već jedno vrijeme bio bolestan, tako da su sve potrebne radnje oko njegova puštanja na slobodu urađene ranije. Pokop će se, kako smo najavili, obaviti u četvrtak u 14 sati na mjesnom groblju u mjestu Krivodol pored Mostara.

Tijekom boravka u Hercegovini Pušić neće smjeti komunicirati s bilo kim tko ima veze sa sudskim procesom koji se trenutačno protiv njega i ostale petorice vodi u Den Haagu.

Prlić na slobodi

To je inače i standardna procedura utvrđena pravilima Haškog tribunala te se primjenjuje prilikom svakog izlaska na privremenu slobodu. Treba kazati kako je u svibnju i Jadranko Prlić odlukom Haškog tribunala dobio tri slobodna dana kako bi se na dostojanstven način oprostio od oca.

Podsjetimo, otac Jadranka Prlića preminuo je u Splitu nakon teške bolesti, poslije čega je i podnesen zahtjev za njegovim puštanjem na slobodu. Haško suđenje šestorici bivših čelnika Herceg Bosne (Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću, Milivoju Petkoviću i Berislavu Pušiću), optuženim za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH, već je u četvrtoj godini, a u posljednje vrijeme je protjecalo u odsutnosti nekih optuženih, piše Dnevni list.