Anto Đapić optužio Mesića za izdaju zbog predaje transkripata

...zbog, kako je kazao, nezakonite predaje brijunskih transkripata, a od Vlade RH je zatražio prekidanje svih pristupnih pregovora oko ulaska u EU te hitno raspisivanje parlamentarnih izbora.

"Treba imenovati saborsko istražno povjerenstvo kako bi se utvrdila odgovornost Mesićeve nezakonite predaje i objave brijunskih transkripata", rekao je Đapić, prenoseći zaključke Predsjedništva HSP-a u povodu jučerašnje osuđujuće prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču.

Prvostupanjsko sudsko vijeće ih je osudilo na 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, a kao jedan od glavnih dokaza takvog pothvata navode "raspravu vođenu na brijunskom sastanku predsjednika Tuđmana s vojnim zapovjednicima 31. jula 1995."

Vlada bi odmah trebala prekinuti sve pristupne pregovore o ulasku Hrvatske u EU, a budući da zemlje članice EU podupiru rad Haaškog suda, Vlada bi hrvatske veleposlanike trebala povući iz tih zemalja na konzultacije, a veleposlanike zemalja EU u Zagrebu pozvati na razgovor, kazao je Đapić.

Trebalo bi ukinuti i Zakon o općem oprostu Srbima koji su sudjelovali u pobuni protiv Republike Hrvatske, a saborskom odlukom osloboditi branitelje koji su u pritvoru ili zatvoru za kaznena djela počinjena u Domovinskom ratu, kazao je Đapić.

Među zaključcima Predsjedništvo HSP-a, objavljenim na njihovoj internetskoj stranici, još je i zahtjev da se zatraži izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, te proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na hrvatskom moru.
(fena)