ALEKSANDAR VUČIĆ Brutalno političko nasilje, umiješan i inozemni faktor

ALEKSANDAR VUČIĆ Brutalno političko nasilje, umiješan i inozemni faktor
Hina/EPA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u srijedu prosvjede održane tijekom noći u Beogradu "najbrutalnijim političkim nasiljem", ocijenivši da je skup bio "dobro organiziran" te da je u prosvjede umiješan i "inozemni faktor".

Srbija je u proteklih osam godina, za razliku od nekih ranijih vremena, poštivala slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu izražavanja drugačijeg mišljenja i nikada ni na koji način nije ugrozila to pravo svojim građanima, rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju medijima.

On je ustvrdio kako su prosvjedi u Beogradu "navodno pravdani pričom o koronavirusu", ali da je javnost svjedočila "agresivnom političkom prosvjedu" te da se policija ponašala dostojanstveno i odgovorila tek kada su osobe desničarske orijentacije upale u Skupštinu Srbije.

U sukobima demonstranata i policije tijekom noćašnjih prosvjeda u središtu Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno je pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhićene. Na ulicama je jutros bilo mirno, ali su bili vidljivi tragovi sukoba.

Prosvjedi u središtu Beograda počeli su mirno, potaknuti najavom predsjednika Srbije o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Tada je uslijedila i prva intervencija policije koja je prosvjednike potisnula na ulicu.