FOTO/VIDEO  POGLEDAJTE Helikopteri, vatrogasci, policija, hitna ... pratili smo dio vježbe oko Mostara

Vježba NICS Mostar 2021
Hercegovina.info

Danas je na brdskim i planinskim područjima oko Mostara održana vježba NICS u koju su bile uključene sve službe s područja grada uključujući Profesionalnu vatrogasnu postrojbu Mostar, Federalnu upravu Civilne zaštite, Policijsku upravu Mostar, Hitnu pomoć Mostar, DVD Buna, DVD Polog, Crveni križ Mostar, oružane snage BiH, EUFOR i dr.

Ekipa portala Hercegovina.info je sa navedenim službama bila na lokaciji Brkanovo brdo gdje je izvedena simulacija požara u kojem je jedna osoba zadobila teže ozljede, te je neophodan bio transport helikopterom do medicinske ustanove.

Osim na Brkanovom brdu, vježbe su se izvodile na Planinici, Rujištu i Zijemljima. Također i na ovim lokalitetima su bile uključene navedene službe uz Republičku upravu Civilne zaštite RS, Policijsku postaju Nevesinje.

Sadržaj se učitava...

Cilj ove vježbe također je i testiranje i mogućnosti uporabe NATO-ovog sistema za naprednu regionalnu koordinaciju u nesrećama (NICS) koja olakšava koordinaciju odgovora na katastrofe u realnom vremenu.

"Pripremljen je scenarij kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove uporabe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim naglaskom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u BiH", kazao je ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Eugen Ćubela.

Bakir Dautbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH istaknuo je kako sigurnost, zaštita i spašavanje sve više postaju međunarodni problem.

"To je problem na koji se više nacionalno neće moći odgovarati, trebat će mnogo više koordinacije i zajedničkog rada između država. Jako sam sretan što danas imamo sve aktere zaštite i spašavanja u BiH na ovoj vježbi", istaknuo je Dautbašić. Dodao je kako će u centrima u kojima se bude rukovodilo zaštitom i spašavanjem biti svi podaci o kretanju spasioca, vozila i letjelica. Vježba će biti održana i tijekom srijede.