VIDEO  Pogledajte detoniranje bombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u Mostaru

aviobomba , Mostar, Hercegovina

Pripadnici Civilne zaštite pod zapovjedništvom Seada Vrane izvršili su na području Bijele (kod Mostara) detoniranje aviobombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena na Bišću Polju kod Mostara. Uz pripadnike FUCZ-a, od početka akcije sudjelovali su policajci, vatrogasci i medicinski tim Civilne zaštite.

Na lokalitetu Bijela (između Mostara i Jablanice) pripadnici Civilne zaštite, policije, vatrogasaca i medicinara pripremili su sve potrebno za detonaciju bombe, a to je i učinjeno po predviđenom protokolu.


Ova naprava je identificirana kao Bomba 100M poluprobojna bomba talijanskog konstrukta iz Drugog svjetskog rata. Teška je 109 kilogarama, a unutra je 27.5 kilograma eksplozivne materije TNT-a ili amatola. Na bombi su se nalazila vidljiva oštećena jer je pronađena uslijed iskopavanja šljunka na tom lokalitetu.

Bomba je pronađena na Bišću Polju u dubini od 2 metra, a zapadno nekih 60-ak metara od pronalaska nalazi se regionalna cesta, na 100-150 metara je cijeli niz poslovnih objekata (ATACO, Telecom, Apolo Škoda, Pero Mostar i Hercegovinavino). Sjevernije od lokaliteta nalazi se kružni tok za Jasenicu.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.