FOTO  Počela je naplata parkinga u Mostaru, provjerili smo stanje na ulicama

MO Parking
Hercegovina.info

Naplata parkinga u Mostaru i službeno je jutros počela po ulicama koje su kategorizirane u dvije zone. Nakon 10 godina mrcvarenja i mučenja, poduzeće Mostar Parking (MO Parking) je konačno profunkcioniralo. Već ranije početkom siječnja krenulo je testno razdoblje za Mostarce koji su mogli kupiti svoje povlaštene karte, no od danas ne vrijede nikakvi testovi. Jedini test da ne dobijete kaznu u visini dnevne karte je adekvatno plaćen tiket za korišteni parking.

Kontrolori su na označenim ulicama od 7h, a mi smo odmah provjerili kako u praksi izgleda kultura parkinga. Iz navedenog poduzeća već ranije su slali obavijesti o početku naplate parkinga, ali sigurno da među vozačima i korisnicima parkinga ima onih koji nisu upućeni u novi sustav regulacije prometa. Naplatni automati su isti kao 2011. kad se rodila ideja MO Parkinga, ali kompletna vertikalna signalizacija je osvježena.

Na ulicama je šarena situacija, neki parkinzi su potpuno prazni, a neki ipak solidno popunjeni. Kod Mepas Malla do neki dan je bila lutrija pronaći parking na ulici prekoputa shopping centra, no jutros je ulica osvanula potpuno prazna dok u daljini vidimo kontrolora koji marljivo obilazi svoje područje.

MO Parking


S bočne strane ovog centra jutros je parking bio "na pola" kapaciteta, a jedan od solidno popunjenijih parkinga je onaj na potezu Ministarstva financija HNŽ-a i Hotela Mostar. 

MO Parking
MO Parking
MO Parking

To se ne može reći za sjeverniji dio ulice koji zjapi potpuno prazan, a kako smo vidjeli na jednoj od zgrada u ulici Kneza Domagoja stanari ne planiraju koristiti javni parking nego stražnji parking koji pripada zgradi.

MO Parking

Ulica Stjepana Radića je jedna od najprometnijih gradskih ulica i u tijeku radnog dana je, također, skoro nemoguće pronaći parking u željenom trenutku. Prema viđenom, kontrolori na ovom dijelu će jutros nešto i "utržiti" jer su korisnici parkinga na ovom dijelu ulice očito shvatili ozbiljno početak naplate te plaćaju usluge parkiranja.

MO Parking


Jedan od većih problema za čelnike MO Parkinga će biti "divlje" parkiranje kojeg u Mostaru dosad zasigurno nije manjkalo, a naplaćivanjem parkinga nastojat će se iskoristiti svaki centimetar slobodnog nenaplativog prostora. Na primjeru ispod se može najbolje vidjeti zapasani pločnik ispred zgrade Vlade HNŽ-a koji je pun automobila, što nije bio slučaj ranije.

MO Parking

"Dobro je, već sat vremena me nitko nije napao (smijeh)"

Na ovom djelu porazgovarali smo s kontrolorom koji je na svom radnom mjestu od 7 sati. Nova prepoznatljiva uniforma je lako zamjetna te će teško proći alibiji poput "nisam vidio/vidjela kontrolora" ili signalizaciju. Za hercegovina.info podijelio je iskustva svog prvog radnog dana.

"Situacija je uredna. Ljudi fino parkiraju, plaćaju parking ili na automatu ili SMS-om i nema nekih većih problema. Mi smo od 7h na ulicama otkad i počinje naplata parkinga", priča nam djelatnik MO Parkinga.

MO Parking

"Naravno da nećemo cjepidlačiti niti smo tu iz tog razloga. Dopušteno vremensko prekoračenje koje će se tolerirati je 15 minuta kašnjenja, a kazna za neplaćeni parking je u visini iznosa dnevne karte, odnosno 15 maraka za II. zonu, a 20 maraka za I. zonu", nastavlja.

Upitan je li bilo nekih neugodnosti, nasmijan tvrdi da nije niti vidi neki razlog za neugodnosti.

"Dobro je, već sat vremena me nitko nije napao (smijeh). Rano je još govoriti, ali ne vidim nikakav razlog za time. Mi radimo svoj posao i trudit ćemo se maksimalno ljubazno ljudima objasniti njihova prava i obveze, kao i uputiti na tehničke stvari one koji to ne uspiju sami", tvrdi na kraju razgovora dok gledamo odlaske, ali i dolaske na parking u ovoj ulici.

U nastavku obilaska idemo do Zagrebačke ulice koja je godinama simbol nakaradnog, samovoljnog i kaotičnog parkinga. Situacija je dosta bolja nego na nekim drugim dijelovima, ali također moraju se primijetiti parkirani automobili na mjestima gdje to nije predviđeno.

MO Parking
MO Parking

Gardonačelnik Kordić se oglasio rano jutros na društvenim mrežama povodom uvođenja naplate parkinga.

"Vjerujemo da će uređenje mirujućeg prometa rezultirati boljom prohodnosti za sve sudionike prometa. U drugoj fazi se planira izgradnja dodatnih parking mjesta u obliku podzemnih ili nadzemnih garaža, kao i vise uređenih zelenih površina. Sigurni smo da će svi naši sugrađani podržati rad Mostar parking za uredniji i ugodniji Grad Mostar, kazao je.

Pred mostarskim vozačima, ali i turistima je sigurno jedna nova era na koju mnogi nisu naviknuli. Nedvojbeno je i da je nova uprava MO Parkinga na čelu s Ivanom Barbarićem dobila "vrući krumpir" i neće im manjkati izazova, a jedan od najvećih za koji se mnogi građani već pitaju, sigurno je i naplata kvartovskog parkinga koja se spominjala, ali još uvijek nema jasne obrise te se očekuje u narednom razdoblju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.