PETAR ĆORLUKA Tužit ćemo Kineze ako su isporučili pogrešne uređaje

Petar Ćorluka
Davor Puklavec/PIXSELL

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta, koja je nedavno bolničkim ustanovama u BiH donirao medicinsku opremu vrijednu 400.000 KM, komentirajući za Raport izjavu direktora tuzlanskog UKC-a, kaže kako mu je cilj da se u javnost u plasira istina, jer je sve rađeno transparentno.

Naime, direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Vahid Jusufović kazao je danas kako im u donaciji Violete nisu dostavljeni respiratori, nego oksigenatori.

Mene zanima samo istina, naše namjere su bile najbolje. Ako su nama kineski proizvođači isporučili nešto drugo od onoga što je traženo, odnosno ako se to dokaže, mi ćemo ih tužiti. Kada su nabavljani ti respiratori iz Kine, konzultirali smo se sa stručnjacima, anesteziolozima iz Mostara koji direktno rade na takvim uređajima. Mi smo spremni da se uređaji slikaju i da se javno objavi dokumentacija o nabavci, kao i ona koja je došla s respiratorima.

Sve smo radili transparentno, postoji sva dokumentacija, od carinskih deklaracija do uputa o korištenju. Želimo da se usporedi dokumentacija i da se očituju vještaci. Uputstva koja su došla uz uređaje su na engleskom jeziku, možda je i to bio problem“, kazao je Ćorluka.

Jusufović je kazao kako ne zna da li je svih šest uređaja koji su došli u BiH isti, ali je napomenuo kako je u UKC Tuzla došao oksigenator, a ne respirator. Također se zahvalio kompaniji Violeta na vrijednoj donaciji.