PET MISTERIJA VANJINOG UBOJSTVA Jedan od osumnjičenih izjavom šokirao inspektore

Vanja Skoplje

Četrnaestogodišnja Vanja oteta je i ubijena, policija je uz njezino pronašla još jedno zakopano tijelo, a svi osumnjičeni su uhićeni. No, nakon zločina koji je šokirao regiju, mnoga su pitanja ostala neodgovorena.

Sve je počelo 27. studenoga u Skoplju kada je Vanjina majka prijavila nestanak kćeri koja je krenula u školu, ali do nje nikada nije došla. Potraga makedonske policije trajala je gotovo tjedan dana, pretraženi su napušteni objekti i samostani, čak i korito rijeke Vardar, pregledane su stotine sati snimaka nadzornih kamera.

Nažalost, u nedjelju je stigla vijest od koje su svi strepili. Policija je Vanjino tijelo pronašla zakopano u predgrađu Skoplja, a nešto dalje u Velesu pronašli su i ubijenog 74-godišnjeg frizera čiji je automobil ukraden i korišten i otmici tinejdžerice, piše Blic.

Vrlo brzo je objavljeno da su uhićene tri osobe te da je ubojica Ljupčo Palevski Palčo, poznat i kao kontroverzni desničarski političar, pobjegao u Srbiju, potom u nepoznatom pravcu. Ubrzo je policija objavila najšokantnije informacije - da je u zločin umiješan i Vanjin otac koji se također našao iza rešetaka, optužen da je otmičarima dojavio sve o njenom kretanju.

Policija je u utorak objavila da je uhićen glavni osumnjičeni - Ljupčo Palevski Palčo.

No, unatoč brojnim informacijama, službenim i neslužbenim, mnogi detalji ovog brutalnog zločina i dalje su misterij.

Koja je bila uloga oca?

Vanjin otac Aleksandar uhićen je zbog sumnje da je izravno ili neizravno sudjelovao u otmici kćeri. Prema dosadašnjim informacijama, sigurno je otmičarima dojavio kada će Vanja krenuti u školu, hoće li biti sama... a bio je u kontaktu i s vođom kriminalne skupine Palčom.

Još nije utvrđeno je li znao da se otmica planira, je li informaciju dao svjesno ili nesvjesno, kao ni je li znao da mu je kći ubijena u trenutku kada je prijavio nestanak policiji.

S obzirom na to da policija tvrdi da je razlog otmice bila otkupnina koju je ova družina htjela tražiti od Vanjine majke, jasno je da im je netko dojavio, netko tko je znao da imaju novca. A nije isključena mogućnost da je to učinio upravo otac Aleksandar, koji se razveo od Vanjine majke, ali ih je često posjećivao.

Zašto nije tražena otkupnina?

Na temelju detalja istrage policija vjeruje da je otmica organizirana kako bi se od Vanjine majke kao otkupnina izvukla velika svota novca. Prema jednoj verziji, Vanjin djed je bio direktor carine i prilično je imućan čovjek, a prema drugoj, Vanjina majka je nedavno prodala stan i došla do značajnih financijskih sredstava.

No, u cijeloj ovoj priči ostaje nejasno zašto se banda koja je Vanju brutalno otela, vezala joj ruke i noge i tako je smjestila u prtljažnik automobila, nije javila Vanjinoj majci i zatražila otkupninu, već su je vrlo brzo ubili, samo nekoliko sati nakon otmice.

''Osumnjičeni za otmicu i ubojstvo malene Vanje nisu ni kontaktirali njezinu majku kako bi tražili otkupninu. Otmičari su se bojali da će policija otkriti njihov plan pa su djevojčicu ubili prije nego što je njezina majka obaviještena o otkupnini'', rekao je tužitelj Gavrilo Bubevski.

Je li se otmičarima nekako izjalovio plan?

Četrnaestogodišnja djevojčica ubijena je hicima iz vatrenog oružja, prema prvim informacijama, nepuna tri sata nakon što je oteta.

Jedan od osumnjičenih je inspektorima navodno izjavio "da je nešto pošlo po zlu". No postavlja se pitanje što je moglo “poći po krivu” pa da otmičari ubiju 14-godišnju djevojčicu za koju su htjeli tražiti otkupninu. Verzija koju je iznijela državna tužiteljica "da su se otmičari bojali da će njihov plan biti otkriven pa su zbog toga likvidirali djevojku", teško da drži vodu.

Pojedini makedonski mediji apostrofirali su informaciju da se ne radi o profesionalnim kriminalcima, da u svojim biografijama nemaju sličnih zločina te da je moguće da su se uspaničili ako je, primjerice, djevojčica pokušala pobjeći...

A onda se pojavila teorija da se djevojka ugušila u prtljažniku automobila pa su se otmičari odlučili riješiti tijela.

Kakva je veza s ubijenim frizerom?

Makedonska policija, tragajući za nestalom tinejdžericom, pronašla je dva tijela - Vanjino u okolici Skoplja i ono 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog nedaleko od Velesa. Kasnije se pokazalo da su njihova ubojstva (ne)izravno povezana te da su za ta dva zločina osumnjičeni isti ljudi.

Nestanak Žeževskog prijavljen je 22. studenog, pet dana prije nego što je Vanja oteta. Ono što se pouzdano zna jest to da su otmičari tinejdžericu odvezli automobilom koji su prethodno ukrali umirovljenom frizeru. Prema jednoj verziji, Žežovski je likvidiran zbog duga od 500 eura.

Kći ubijenog izjavila je “da se njen otac i Vanja nisu poznavali, niti su se ikada upoznali”.

''Ni moj otac ni nitko od nas nije osobno poznavao djevojku. Mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, tako da ne znam što znači pojam koristoljublja''.

Profesorica Taševska Remenski s Fakulteta za sigurnost u Skoplju smatra kako postoji mogućnost da je frizer nekako saznao za plan da otmu Vanju i iznude novac od njene majke, pa su ga vidjeli kao opasnost.

''Teško je vjerovati da je cilj bio automobil, a motiv - dug od 500 eura''.

Je li ubojica imao pomagače?

Policija je kao glavnog organizatora jezivog zločina identificirala Ljupču Palevskog Palču, kontroverznog desničarskog političara koji u Sjevernoj Makedoniji ima proruski pokret Desna, bavi se građevinarstvom, a svojedobno je bio u višemjesečnom ekstradicijskom pritvoru u Beogradu. po međunarodnoj tjeralici iz Hrvatske.

Za razliku od ostalih osumnjičenih, Palčo je jedini uspio pobjeći prije nego što je za njim raspisana tjeralica. Uhićen je sinoć na granici u Turskoj.

Njegov odvjetnik i prijatelj Vasko Stojkov priznao je da je Palevskog vozio u Beograd.

''Zamolio me da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo. Rekao je da ima zakazane preglede, ali ja nisam znao ništa o ubojstvu'', rekao je Stojkov, koji se potom vratio u Sjevernu Makedoniju.

Jeziva teorija: Ugušila se i postala beskorisna

Profesorica pri Fakultetu za sigurnost i političarka koja je 2020. bila kandidatkinja za predsjednicu SDSM-a, Frosina Taševska Remenski, na društvenim je mrežama pokušala objasniti zašto je Vanja ubijena prije nego što je zatražen novac. "Otmica maloljetnog djeteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje taoca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je točna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dijete djelo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubojstva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dijete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac s kojim ne mogu ništa iznuditi i zato nitko ništa nije zahtijevao", pojasnila je Remenski.