PARKING U MOSTARU Počelo testno razdoblje, poznato i hoće li se naplaćivati kvartovski parking

MO Parking
Hercegovina.info

MO Parking počeo je danas testno razdoblje prodaje godišnjih i mjesečnih karata. Karte je moguće kupiti u prostorijama poduzeća, a u prodaji su i povlaštene parking karte za sve koji ispunjavaju uvjete iz nove odluke Gradskog vijeća Grada Mostara. Iako je većina građana složna kako parking treba naplaćivati kao u drugim ozbiljnijim gradovima, svi su potajno zabrinuti hoće li i kako morati plaćati parkirno mjesto ispred svoje zgrade na kojem parkira tko hoće i kako hoće. 

Ivan Barbarić, novoimeni direktor Mostar Parkinga za hercegovina.info prokomentirao je naklapanja i dodatno obrazložio situaciju u kojoj se nalaze.

"Radi se na kvartovskom parkingu. Trebamo pregledati sve površine unutar naselja, treba pregledati vlasništva, što je od toga javna površina te ima li eventualnih privatnih površina i onda urediti taj dio.

Imamo spreman model kako će to funkcionirati, ali pred nama je prvo zadatak pregledati navedene površine na čemu se aktivno radi", naveo je.

Na ulicama nema značajnijih promjena, najavljeni kontrolori će ovih dana provjeravati parkirna mjesta i automobile, a danas u užem centru grada nismo nikoga zatekli, osim slučajnih prolaznika i turista među kojima je i Mirnes iz Sarajeva koji je parkirao nedaleko od ruševine gdje je proteklih dana stradao nesretni mladić od posljedica urušavanja zidina. Naš sugovornik je uredno platio kartu, iako neznajući, to još uvijek nije dužan. Naučen na minimalne civilizacijske dosege, nije imao problema s plaćanjem i snalaženjem.

MO Parking

"Supruga i ja smo došli iz Sarajeva i idemo do Starog grada, ovdje mi je bilo najzgodnije parkirati. OK mi je i cijena, čini mi se da sam platio marku po satu. Čitao sam nešto malo oko naplate u Mostaru, nisam bio siguran trebam li ili ne trebam. Ovo bilo ako prođe-prođe, evo kod mene prošlo (smijeh). Ma nema veze, brzo će to svakako profunkcionirati", priča nam pokazujući nam parking kartu iz ulice Ante Starčevića u središtu grada.

Građani, ali i svi ostali ne moraju plaćati satne karte do idućeg mjeseca.

"Od 7. veljače ćemo krenuti s kontrolom parkinga na terenu. U tom razdoblju od 10. siječnja do 7. veljače, građani će moći vidjeti uniformirane i akreditirane kontrolore koji će obilaziti parkinge. Slobodno ih mogu upitati za bilo koje informacije", naveli su iz ovog poduzeća.

MO Parking nema monopol, u I. zoni (samom centru grada) još uvijek postoji jeftinijih parking mjesta.

Na platou iza Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosača satna karta je 1 marka. Taj parking je uglavnom dobro popunjen, a u vrijeme aktualnih događanja ili noćnih izlazaka, skoro pa je nemoguće naći parkirno mjesto. Ovaj parking održava i kontrolira HVIDR-a koja po svim najavama, barem zasad, nema namjeru povećavati cijenu parkinga.

MO Parking

Nedaleko od mjesta gdje je parkirao Sarajlija s početka priče, iza nikad izgrađenog Hrvatskog narodnog kazališta nalazi se parking koji se plaća 1 marka po danu. Da, dobro ste pročitali. Cijena je po danu, a ne po satu. MO Parking će se sigurno morati pozabaviti ovom problematikom jer i sva oprema, kao i djelatnici na tom parkingu, su zapravo dio ovog poduzeća. Ovaj parking je nastao u vrijeme jednog od najvećih bezvlašća i iskorišten je za rasterećenje užeg centra grada u kojem su nadžidžane i brojne županijske ili federalne institucije.

MO Parking

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.