OZLIJEĐENI HRVAT IZ MAROKA "Da me komad od 500 kila poklopio, više me ne bi bilo"

Potres Maroko
Fadel Senna/AFP

U Maroku stalno živi 30 hrvatskih državljana. Prema analizi teleoperatera u zemlji ih je u trenutku potresa bilo gotovo 10 puta više. Za sad je poznato da je samo jedan Hrvat lakše ozlijeđen, navodi Dnevnik Nove TV.

Snažno podrhtavanje u Marakešu osjetio je i Drago Palestrina Mazić koji ondje živi i radi. U zbijenim ulicama spas je tražio u dvorištu kuće kad je pokraj njega pao dimnjak i lakše ga ozlijedio.

"To je šok bio, to je komad s terase gore od 500 kila, da me to poklopilo ne bi me više bilo", rekao je Drago Palestrina Mazić.

Za vrijeme zagrebačkog potresa bio je u Hrvatskoj pa ih ovako uspoređuje:

"Razlika je što sam ja u Zagrebu bio treći kat novogradnje i ona je plesala, ovdje je bilo vibracija, baš ono ružniji osjećaj mi je bio u Marakešu nego u Zagrebu", poručio je Drago.

"Dvadeset četiri sata dostupno je kako veleposlanstvo tako i naša konzularna služba i mi naravno utvrđujemo je li doista koji hrvatski državljanin stradao", izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova.

Sudeći prema hrvatskim mobilnim karticama u Maroku je bilo i znatno više Hrvata. SRUUK im je poslao poruku upozorenja.

"To su ova tri naša glavna teleoperatera. Točno 243 poruke su isporučene", istaknuo je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Jednog Hrvata dugo se tražilo jer mu je mobitel bio isključen. Na sreću sve je dobro prošlo. Preporuka je otkazati sva putovanja u Maroko.

"Naravno, javili su nam se hrvatski državljani koji su već uplatitli aranžmane i avionske karte, 1000 ljudi je izgubilo živote i sada posjete turističkog tipa za sada ja ne bi preporučio", objasnio je Krešo Glavač, diplomatski savjetnik u veleposlanstvu u Maroku.

Sućut obiteljima žrtava uputili su i premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović te ponudili pomoć.