OVOME SE NIJE NADAO Protiv Putina se okrenule i 'više sile', plin kojim ucjenjuje Europu još uvijek nikome ne treba

gazprom,Rusija,plin,Vladimir Putin,plin,europa

Neuobičajeno topao kraj mjeseca dočekao je veći dio Europe. U Parizu je u četvrtak izmjereno 25 stupnjeva, a mnogo topliji od normale su i veći gradovi od Londona do Madrida.

Odgoda zimskih vremenskih uvjeta došle su kao blagoslov za energetski sustav iz Europe, čije zalihe struje i plina iz Rusije su smanjenje, a uz to nekoliko zemalja pati od nuklearne proizvodnje koja je niža od normalne. Neubičajeno topla jesen znači i glavobolju za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji energiju i plin koristi kao oružje protiv Europe koja je uvela sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

"I dalje se prognoziraju temperature više od normalnih za kontinent u ovo doba godine", naveli su meteorolozi iz "Maxar Technologies".

"Meteo France", francuska nacionalna meteorološka služba, prognozirala je da će zemlja u prosjeku ostati toplija od normale sve do prosinca. 

U Londonu je izmjereno 20 stunpjeva, a u Madridu je temperatura išla i do 26 stupnjeva. Zbog tople jeseni je cijena prirodnog plina pala ispod 100 eura po megavatsatu i to je prvi put još od lipnja. No, Graham Fridman (Freedman), analitičar u konzultantskoj tvrtki Wood McKenzie ističe kako će ipak pravi test za Europu i njene zalihe stići s hladnijim vremenom, prenosi Bloomberg.