OVISNOST U MOSTARU I HERCEGOVINI "Kontuiran blagi pad ovisnika o heroinu, no povećao se broj ovisnika o lakše dostupnijim sintetičkim drogama"

Ovisnik
Ilustracija

U Hercegovini se u posljednje vrijeme bilježi blagi pad heroinskih ovisnika, no s druge strane ovisnici posežu za drugim sintetičkim drogama. Odgovor je to koji smo dobili iz mostarskog Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje. U ovom Centru koji egzistira još od 1999. godine koristi se pristup izvanbolničkog liječenja koje nadzire liječnik u kombinaciji sa psihoterapijskim tretmanom, a mjesečno pomaže preko stotinu ovisnika.

"Centar pruža usluge izvanbolničkog liječenja ovisnosti prosječno za 105 heroinskih ovisnika mjesečno, s tim da su velike fluktuacije pacijenata jer je 25 pacijenata ponovno uključeno na liječenje. U registru je do sada kumulativno zabilježeno 975 pacijenata koje smo liječili od 1999. godine", kažu za Hercegovina.info iz Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar.

Manje heroinskih ovisnika, ali više se koriste druge droge.

"Posljednjih godina kontinuirano se bilježi blaži pad broja ovisnika o heroinu, a učestalija su javljanja pojedinaca i obitelji koje traže pomoć kroz savjet i testiranje urina u Centru posebno za amfetamine i druge sintetičke droge. Liječnici su učinili 4258 pregleda i testirano je 4114 uzoraka urina na pojavu psihoaktivnih tvari", ističu.

U prošloj godini prednjačile su dostupnije sintetičke droge koje se, kažu iz Centra, teže i liječe.

"Nažalost, promjenom stanja na tržištu droga, broj heroinskih ovisnika se smanjio, a povećao broj ovisnika o lakše dostupnijim sintetičkim drogama koje su raširenije i teže se liječe. Supstitucijska terapija ima svoje učinke za održavanje te i kratkotrajnu i dugotrajnu detoksikaciju u izvanbolničkim uvjetima, a Klinika za psihijatriju SKB Mostar provodi bolničko liječenje ovisnosti o drogama. Socijalna radnica je pružila 1359 intervencija pacijentima i obiteljima ovisnika.

Osim HNŽ-a, u Centru i ovisnici iz ŽZH, no njihov broj nije velik.

"Iako je osnivač Centra Grad Mostar, Centar je od svojih početaka pružao usluge pacijentima iz cijele Hercegovine, uključujući i istočnu Hercegovinu. Nažalost, administrativno uvjetovano se reduciralo područje iz kojeg dolaze pacijenti na Hercegovačko-neretvansku županiju i Zapadnohercegovačku županiju. Velika većina pacijenata je iz Mostara i HNŽ, dok je do 10-ak pacijenata ŽZH".

Kada je riječ o dobnim skupinama iz Centra kažu kako nije bilo intervencija s maloljetnim ovisnicima.

"Prosječna životna dob svih pacijenata je 44,89 godina, dok je prosječna životna dob muškaraca 44,9, a žena 44,6 godine. Najstariji pacijent je imao 66 godina, a najmlađi pacijent na opijatskoj supstitucijskoj terapiji je imao 22 godine", rekli su Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar za Hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.